Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku

6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku


Někdy není jiná možnost, než se obejít bez mlýnku na kávu. Ačkoliv by tyto situace měly být pro milovníka kávy ojedinělé, pojďme se podívat, jak umlít kávu bez mlýnku za pomocí nástrojů, které najdete v každá kuchyni. Článek berte z větší části jako nadsázku, nicméně některé způsoby mletí k zahození nejsou.

Bez mlýnku ani ránu

V prvé řadě je potřeba říci, že káva připravená způsoby, o kterých budete číst níže, svou kvalitou nikdy nemůže konkurovat kávě namleté v profesionálním mlýnku na kávu. Jak už bylo řečeno na začátku, informace berte s trochou nadsázky. Nicméně jsou situace, kdy mlýnek k dispozici prostě není a následující tipy by vám mohly pomoci.

6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku
Ruční mlýnek na kávu by měl být součástí každé kuchyně

1. Kladívko

Je to jednoduché, pomocí kladívka se snažíte z kávových zrnek vytvořit co možná nejjemnější prášek. Zní to jednoduše, ale je potřeba dodržet pár zásad. V prvé řadě dejte zrnka do uzavíratelného sáčku. Ten potom vložte mezi dvě utěrky, vše důkladně podložte a kladívkem začněte „mlít“.

Od namletého prášku rozhodně nečekejte, že bude nadrcen rovnoměrně. Proto výslednou směs použijte pro přípravu při které se káva přelévá vodou, tedy např. V60.

2. Hmoždíř

Pravděpodobně nejlepší způsob jak se dobrat k rozmělněné kávě je v hmoždíři. S pomocí tloučku (ano, opravdu se to tak jmenuje) zrnka rozdrtíte na docela jemný prášek. Praxe praví, že je při ztloukání lepší překrýt hmoždíř utěrkou, káva má tendenci z něj vyskakovat. Z takto připraveného jemného prášku můžete servírovat i tureckou kávu.

3. Váleček

Pokud máte doma váleček, může zkusit stejný postup, jako u bodu č. 1, tedy zabalit do sáčku a překrýt utěrkou. Chopte se válečku a silou kávu poválejte. Oproti kladivu máte s válečkem lepší kontrolu nad jemností výsledného prášku a lze dosáhnout konzistence pro espresso.

4. Ruční mixér

Pokud vám nevadí zvuk tvrdých kávových zrnek tříštících se o ocelové čepele, je mletí kávy v mixéru docela snadné. Výhoda oproti třem předcházejícím metodám je, že nepotřebujete sílu, o vše se postará elektřina. Opět ale raději překryjte nádobu, ve které kávu melete, utěrkou. Zrnka nebudou vystřelovat ven. S většími a menšími kousky kávových zrnek ve výsledném prášku asi díru do světa kávy neuděláte, ale třeba na přípravu ve french pressu nebo moka konvičce se to použít dá. Pokud si nechcete mixér zničit, rozhodně v něm nemelte kávu každý den.

A ať vás ani nenapadne snažit se mlít zelenou kávu. Její zrnka jsou o poznání tvrdší a čepele mixéru byste mohli zničit už po prvním mletí.

5. Mixér na smoothie

Trochu výkonější čepele má mixér na smoothie. Za cenu nepříjemného zvuku budete mít celkem slušně namletou kávu. Čepele jsou tak výkonné, že pokud nechcete extra jemnou kávu pro přípravu turecké kávy, musíte občas stav mleté kávy zkontrolovat a mletí včas zastavit. Opět platí, že v mixéru nemeleme zelenou kávu za žádných okolností.

6. Mlýnek na maso

Kávu zvládne pomlít k mlýnek na maso, ovšem zrnka mohu dostat chuťově zabrat. I mikroskopické zbytky všeho, co mlýnkem prošlo předtím, mohou výsledný kávový prášek zcela zničit. Tato varianta přichází v úvahu pouze pokud nebyl mlýnek nikdy použit nebo jste jej perfektně vyčistili.

Verdikt

Pokud je váš standard správně připravené espresso, ze zrn rozmlácených kladivem jej prostě nedostanete. Nicméně pokud se s hmoždířem nebo válečkem budete dostatečně snažit, kávu můžete namlít podobně, jako by to svedl třeba horší ruční mlýnek na kávu.

Všechny výše zmíněné typy „mletí“ kávy berte jako „středověkou“ alternativu k poctivému mletí v manuálním nebo elektrickém mlýnku. Ty levnější manuální pořídíte za pár set korun a elektrické mlýnky se dají pořídit kolem tisíce korun. Jejich pořízení se ale rozhodně vyplatí, správně namletá káva je klíčovým prvkem při přípravě jakékoliv kávy. Každá příprava totiž vyžaduje určitou jemnost namletí. Obrázek níže vám může pomoci určit, jestli máte kávu namletou správně.

6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku