6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku

Někdy není jiná možnost, než se obejít bez mlýnku na kávu. Ačkoliv by tyto situace měly být pro milovníka kávy ojedinělé, pojďme se podívat, jak umlít kávu bez mlýnku za pomocí nástrojů, které najdete v každá kuchyni.

Bez mlýnku ani ránu

V prvé řadě je potřeba říci, že káva připravená způsoby, o kterých budete číst níže, svou kvalitou nikdy nemůže konkurovat kávě namleté v profesionálním mlýnku na kávu, informace berte s trochou nadsázky. Nicméně jsou situace, kdy mlýnek k dispozici není a následující řádky by vám mohly pomoci.

Kávu je možné "namlít" i bez mlýnku

Kávu je možné „namlít“ i bez mlýnku

1. Kladívko

Je to jednoduché, pomocí kladívka se snažíte z kávových zrnek vytvořit co možná nejjemnější prášek. Zní to jednoduše, ale je potřeba dodržet pár zásad. V prvé řadě dejte zrnka do uzavíratelného sáčku. Ten potom vložte mezi dvě utěrky, vše důkladně podložte a kladívkem začněte „mlít“. Od namletého prášku rozhodně nečekejte, že bude nadrcen rovnoměrně. Proto výslednou směs použijte pro přípravu při které se káva přelévá vodou, tedy např. V60.

2. Hmoždíř

Pravděpodobně nejlepší způsob jak se dobrat k rozmělněné kávě je v hmoždíří. S pomocí tloučku (ano, opravdu se to tak jmenuje) zrnka rozdrtíte na docela jemný prášek. Praxe praví, že je při ztloukání lepší překrýt utěrkou hmoždíř, káva má tendenci z něj vyskakovat. Z takto připraveného jemného prášku můžete servírovat i tureckou kávu.

3. Váleček

Pokud máte doma váleček, může zkusit stejný postup, jako u bodu č. 1, tedy zabalit do sáčku a překrýt utěrkou. Chopte se válečku a silou kávu poválejte. Oproti kladivu máte s válečkem lepší kontrolu nad jemností výsledného prášku a lze dosáhnout konzistence pro espresso.

4. Ruční mixér

Pokud vám nevadí zvuk tvrdých kávových zrnek tříštících se o ocelové čepele, je mletí kávy v mixéru docela snadné. Výhoda oproti třem předcházejícím metodám je, že nepotřebujete sílu, o vše se postará elektřina. Opět ale raději překryjte nádobu, ve které kávu melete, utěrkou. Zrnka nebudou vystřelovat ven. S většími a menšími kousky kávových zrnek ve výsledném prášku asi díru do světa kávy neuděláte, ale třeba na přípravu ve french pressu nebo moka konvičce se to použít dá. Pokud si nechcete mixér zničit, rozhodně v něm nemelte kávu každý den a pořiďte si elektrický mlýnek na kávu.

5. Mixér na smoothie

Trochu výkonější čepele má mixér na smoothie. Za cenu nepříjemného zvuku budete mít celkem slušně namletou kávu. Čepele jsou tak výkonné, že pokud nechcete extra jemnou kávu pro přípravu turecké kávy, musíte občas stav mleté kávy zkontrolovat a mletí včas zastavit.

6. Mlýnek na maso

Kávu zvládne pomlít k mlýnek na maso, ovšem zrnka mohu dostat chuťově zabrat. I mikroskopické zbytky všeho, co mlýnkem prošlo, mohou výsledný kávový prášek zcela zničit. Tato varianta přichází v úvahu pouze pokud nebyl mlýnek nikdy použit nebo jste jej perfektně vyčistili.

Verdikt

Pokud je váš standard správně připravené espresso, ze zrn rozmlácených kladivem jej prostě nedostanete. Nicméně pokud se s hmoždířem nebo válečkem budete dostatečně snažit, kávu můžete namlít téměř stejně, jako klasický mlýnek na kávu.

Všechny tyto typy „mletí“ kávy berte jako alternativu k poctivému mletí v manuálním nebo elektrickém mlýnku. Ty levnější manuální pořídíte za pár set korun a elektrické mlýnky se dají pořídit kolem tisíce korun. Jejich pořízení se ale rozhodně vyplatí, správně namletá káva je klíčovým prvkem při připřípravě jakékoliv kávy.