Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Rozhovor: České tenisky KAVE z kávové sedliny pomáhají planetě

Rozhovor: České tenisky KAVE z kávové sedliny pomáhají planetě


Ve zlínské továrně, přímo na původních strojích, na kterých se skoro před sto lety vyráběly boty pro obuvnického giganta Tomáše Baťu, vznikají unikátní tenisky KAVE. Ty jsou zajímavé především kvůli neobvyklému materiálu, který tvoří jejich podrážky. Jedná se totiž o směs zbytkové gumy a kávové sedliny.

To ale zdaleka není vše, co z tenisek KAVE dělá unikátní produkt, který pomáhá planetě.

Jak konkrétně? A je káva v teniskách opravdu důležitá? Jaké parametry musí splňovat aby se mohla použít pro výrobu? Na tyto a další otázky jsme se ptali autorky konceptu a designérky Evy Kalabové.

Pojďme ale popořádku.

Proč míchat gumu s kávovým lógrem?

Na začátku byla myšlenka Evy využít existující zdroje novým inovativním způsobem. A to nejen z pohledu materiálů, které tenisky tvoří, ale i z pohledu jejich výroby, která musí být šetrná.

Proto se pro výrobu rozhodla využít materiály, které by normálně skončily v kontejneru. Konkrétně se jedná o zbytkovou gumu a kávovou sedlinu (lógr).

Gumu si můžete představit jako barevné kousky, které vznikly při výrobě jiného výrobku a normálně by se vyhodily. Kávovou sedlinu pak jako spařenou namletou kávu, jejíž osud by byl stejný.

Jejich kombinací vzniká ideální materiál pro výrobu podešví tenisek. Guma zajistí pružnost, káva pak jedinečný vzor.

Výroba tenisek KAVE je ohleduplná k planetě díky tomu, že využívá původní baťovské linky z 50. let. Stroje se nemusí vyhazovat nebo ležet ladem, nemusí se ani vytvářen nové linky.

Každá teniska je originál

Kromě toho, že se nedrancují při výrobě tenisek zdroje, jsou unikátní i díky svému designu. Právě specifická výroba zaručuje, že každá teniska je originál. Díky postupům by to ani jinak nešlo. Proces míchání gumy a kávové sedliny vylučuje jakékoliv opakovatelné vzory.

Rozhovor: České tenisky KAVE z kávové sedliny pomáhají planetě

Navíc jsou tenisky KAVE vyráběny v limitovaných kolecích po 100 párech od modelu. Po vyprodání se kolekce již znovu neobjeví, a to právě kvůli materiálu, který je aktuálně k dispozici.

Rozhovor: Tenisky KAVE pomáhají planetě

Měli jsme možnost zeptat se Evy Klabalové, zakladatelky KAVE footware, na pár otázek. A protože rozhovorů, které popisují celý projekt komplexně je celá řada, rozhodli jsme se zaměřit právě na element kávy a její význam při výrobě tenisek.

Pojďme na to!

Můžete prozradit, ze které kavárny/pražírny odebíráte kávovou sedlinu?

Je to pražírna Coffeespot v Babicích u Uherského Hradiště. A proč právě oni? Mimo to, že jejich káva je zcela úžasná, tak také sdílíme společné hodnoty. Spojila nás láska k řemeslu, kávě a naše nadšení pro tvorbu jedinečných produktů. Prostě děláme svou práci s láskou a hlavně srdcem 🙂

O jakém množství kávy měsíčně se bavíme?

Množství je různé. Vždy se odvíjí od počtu vyrobených párů tenisek.

Máte na ni nějaké specifické požadavky?

Speciální požadavky úplně nemám. Je to pro mě ale opravdu o hodnotách. Na kafe vždy chodím tam, kde vím, že ho dělají srdcem. A to je pro mě dostatečná záruka kvality. Absolutně jsem ale nedávno propadla typu kávy „White bean“. Je to moje závislost.

Ovlivňuje káva nějak barvu podrážek?

Určitě ano. Káva jim propůjčuje charakteristickou béžovou barvu a dokonce když tenisky nosíte, tak časem malinko barvu mění. Tmavnou. A to mě neskutečně baví. Proto je káva na teniskách vždy v kombinaci s kaučukem, který je poloprůhledný. Také v něm jsou nádherně vidět jednotlivé kousky zrnek.

Rozhovor: České tenisky KAVE z kávové sedliny pomáhají planetě

Proč zrovna káva? Neexistují jiné a vhodnější zbytkové materiály, které by se daly využít?

Proč káva? Každý den se po světě vypijí biliony šálků kávy a tisíce tun kávové sedliny se vyhazují. Ano, někdy se používají jako hnojivo, ale stále to není zcela běžné.

Proč nevytvořit z kávy boty, které by navíc kávou voněly? Samozřejmě existuje spousta dalších materiálů, které se dají použít. Momentálně třeba pokračujeme ve vývoji materiálu z kaučuku a dřevěných pilin, které vznikají jako odpad při výrobě nábytku.

Kolik kávy je na výrobu jedněch tenisek potřeba?

V každém páru je dávka zhruba jednoho espressa. Sedlina se míchá s kaučukem a výsledný materiál se pak lisuje na textilní svršky.

Má materiál s příměsí kávy nějaké výhody nebo je to jen snaha o jeho znovupoužití?

Určitě své výhody má. Káva funguje jako plnivo, díky kterému je třeba použít méně kaučuku. Zároveň jsou pak podešve lehčí a voní. Samozřejmě ale ne už tak, jako byste si uvařili čerstvou kávu, jelikož se jedná o kávu již „použitou“.

Pijete vy sama kávu? Jakou přípravu máte nejraději?

Já kávu miluju. Denně jich vypiju několik. Neodolám její chuti a vůni. Zároveň mi ale nedělá problém být bez ní 🙂 Pokud je káva kvalitní, tak si ráda vychutnám „turka“ nebo překapávanou na vietnamský způsob. Jen tak. Bez cukru, bez mléka.

Kde si tenisky KAVE koupit?

Chcete si tenisky KAVE koupit? Můžete! A to na stránkách KAVE FOOTWEAR, případně osobně v některém z obchodů, které tenisky nabízejí.

Tento projekt je součástí iniciativy webu VýbornáKáva.cz s názvem Káva pomáhá ❤. Ta si klade za cíl poskytnout mediální prostor podnikům a projektům, které pomocí kávy zlepšují život lidí.