Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Milujete výraznou a poctivou kávu? Vařte ji v džezvě

Milujete výraznou a poctivou kávu? Vařte ji v džezvě


Málokterý postup má ve světě milovníků tohoto nápoje takovou tradici a věhlas, jako je tomu u této klasické metody. Ta se poprvé začala používat již v roce 1475, přičemž není žádným překvapením, že se zrodila v tehdejším Turecku. Od té doby se její oblíbenost začala rychle šířit i do dalších koutů světa a svou popularitu neztrácí ani v dnešní době. Jak probíhá celý postup přípravy?

Jemně namletá káva je klíčová při přípravě kávy konvičce džezva
Jemně namletá káva je klíčová při přípravě kávy v džezvě

Neopakovatelná chuť

Celý proces je velmi jednoduchý, ale dopřejete si díky němu opravdu zajímavý mix chutí, který vám zkrátka modernější způsoby nedokážou poskytnout.

Základem všeho je přirozeně kvalitní čerstvá káva, voda, cukr a takzvaná džezva. Někteří lidé preferují i přidání malého množství kardamonu.

Vše začíná u namletí zrnek na co nejjemnější prášek. Poté je společně s vodou, cukrem a kořením vložte do nádoby. Tento mix následně položte na rozpálený vařič a nechte jej chvíli vařit. V momentě, kdy začne celá směs výrazně pěnit, ji odstavte z vařiče a přesuňte lžičkou vzniklou pěnu do připraveného hrníčku.

Nyní dejte opět džezvu na zdroj tepla a nechte ji znovu vařit. Celý předchozí proces opakujte ještě dvakrát, tudíž se vaše směs zahřeje celkem ve třech případech. Poté stačí již jen přelít kávu do hrníčku a můžete si ji vychutnat.

Kvalita je základem všeho

Přirozeně je nutné vsadit na poctivá zrna od ověřených prodejců a nepokoušet se vytvořit příjemný nápoj z běžných produktů ve sklenicích.

Zajímavou volbou je například kolumbijská káva, zatímco za zkoušku určitě stojí i brazilská káva. Tyto dvě varianty se chlubí velmi výraznou chutí a ideální kyselostí pro popisovaný druh přípravy. Jejich objednání lze snadno provést na internetových stránkách prodejce pod odkazem vitalcountry.cz. Nabídka tohoto obchodu potěší i ty nejnáročnější znalce.