Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jak si připravit tu nejlepší kávu z french pressu?

Jak si připravit tu nejlepší kávu z french pressu?


Každá milovník kávy má svůj oblíbený druh přípravy. Někdo nedá dopustit na klasické espresso z pákového kávovaru, jiný preferuje vaření v moka konvičce nebo džezvě, další zase upřednostňuje chemex.

Patříte k těm, kterým učarovala příprava pomocí french pressu? Pak je důležité vědět, co během přípravy dělat a nedělat, aby byl váš kávový zážitek na maximální úrovni.

Jak si připravit tu nejlepší kávu z french pressu?

Francouzská forma presování?

French press, jinak také press pot nebo cafetière, je velmi jednoduchý způsob přípravy kávy, díky čemuž se těší velké oblibě. Dle názvu nikoho nepřekvapí, že tento způsob přípravy kávy pochází z Francie. Metoda byla poprvé patentována v roce 1929 francouzským vynálezcem jménem Attilio Calimani. Původně se nazývala „Cafetière à piston“, což znamená kávovar s pístem.

Díky své jednoduchosti se tato metoda dostala velmi rychle do všech koutů světa a lze říci, že se nyní řadí mezi nejoblíbenější způsoby, jakými si lze připravit kávu. Touto přípravou totiž získáte bohatou a silnou kávu s plnou chutí, protože má mletá káva delší kontakt s vodou než při jiných metodách přípravy.

Nádoba na přípravu je k dostání v různých velikostech a také v různých cenách, v závislosti na výrobci a použitých materiálech. Naleznete je v různých specializovaných prodejnách, ale také v obchodech s domácími potřebami.

French press vám může nabídnout také Kaufland leták příští týden – PDF formát je pro vás dostupný zde.

Jaká káva je vhodná na přípravu ve french pressu?

Stejně jako u jiných příprav je nejdůležitější vybrat kvalitní kávu. Ta musí být především čerstvá a správně skladovaná.

Pokud máte svůj vyvolený typ, který je vhodný pro přípravu ve french pressu, vaším úkolem je správně namlít zrna. S předem namletou kávou z obchodu totiž ztrácíte mnoho aroma a chuti. Navíc ani nemáte jistotu, že bude káva namleta v takové hrubosti, která je pro french press ideální.

Jestliže tedy doma máte mlýnek na kávu, na kterém si můžete nastavit hrubost mletí, přichází otázka – jakou hrubost mletí ideálně zvolit? Pro tuto přípravu by měla mít káva hrubší namletí. Ideální hrubost mletí se často popisuje následujícím způsobem:

  • káva by měla být namletá nahrubo, podobně jako hrubá sůl nebo drobná strouhanka,
  • měla by obsahovat viditelné kousky mleté kávy, které jsou větší než u středně mleté kávy.

Správná hrubost mletí je důležitá, protože umožňuje vodě efektivně extrahovat aroma a chuť z kávy. Příliš hrubé mletí by mohlo vést k nedostatečné extrakci a káva by tak byla až moc slabá a nevýrazná. Naopak příliš jemné mletí by mohlo vést k nepříjemně silné chuti a hořkosti a navíc by jemně namletou kávu nedokázalo sítko dostatečně odfiltrovat.

Jak na nejlepší kafe ve french pressu?

Máte správně namletou kávu? Výborně. V tom případě ohřejte vodu v konvici na 90 – 95 °C. Mezitím propláchněte také french press teplou vodou, aby se jeho stěny mírně zahřály.

Poté do něj nasypejte kávu. U french pressu je výhodou, že si intenzitu kávy a velikost šálku volíte na základě svých chutí. Ideálně se doporučuje zhruba 18 g kávy na 250 ml. Pokud máte rádi spíše menší kávy, pak se hodí použít 10 g kávy na 150 ml vody.

Horkou vodu poté nalijte na kávu a promíchejte. Zavřete french press víkem a stlačte píst tak, aby byl filtr na povrchu kávy. Nyní nechte kávu louhovat po dobu 4-5 minut. Můžete tento čas upravit podle vašich preferencí, ale obvykle se tento interval doporučuje pro standardně silnou kávu.

Po uplynutí doby stlačte píst dolů a kávu přelejte do šálků. Mějte na paměti, že taková káva bývá obvykle trochu silnější a má výraznější tělo než při jiné přípravě.

Co při přípravě kávy nedělat?

Největším hříchem, kterého se asi ve většině domácností lidé dopouštějí, je to, že french press používají i na přípravu jiných nápojů. Co si budeme podívat, je to chytrá věcička, která vám pomůže přecedit i sypaný čaj. Rozhodně se to ale nedoporučuje. Nejlepší je mít vyhrazený french press jen na přípravu kávy a případně druhý na přípravy jiných nápojů.

Co byste neměli dělat při samotné přípravě, je rychlé stlačování pístu. Může se vytvořit podtlak a horká káva vychrstne ven a může vás opařit. Také může dojít k promíchání menších částic do již přefiltrované kávy.