Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Kávové třešně

Je bezkofeinová káva opravdu bez kofeinu?


Pojem bezkofeinová káva je tak trochu zavádějící. I bezkofeinová káva v sobě totiž obsahuje kofein. Různé bezkofeinové kávy mají dokonce i odlišné hodnoty zbytkového kofeinu. Není tedy bezkofeinová káva jako bezkofeinová káva. Jak je to možné?

Podíl kofeinu v zrnech

Káva není jedna a ta samá. V tom nejzákladnějším členění rozlišujeme kávu arabica a kávu robusta. 

Tyto dvě hlavní odrůdy kávovníku se od sebe odlišují v mnohém. Jedním z odlišujících faktorů je i podíl kofeinu v zrnu kávy arabica a podíl kofeinu v zrnu robusta

Kávové třešně
Kávové třešně

Zrnko kávovníku arabica má podíl kofeinu v zrnu na úrovni okolo 1,4%. Přesná hodnota se pak liší dle původu kávy či přesné odrůdy arabiky – lze se tak setkat kávovými zrnky arabica u nichž kofein tvoří 1,2% zrna i se zrnky u nichž tvoří kofein až 1,5% zrna.

Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.
Zrnka arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka robusty jsou kulatější.

Zrno kávovníku robusta má naproti tomu podíl kofeinu v zrnu na podstatně vyšší úrovni. Lze se setkat s robustou, která v sobě má podíl kofeinu na úrovni od 2,2% až po hodnoty 2,7% kofeinu v zrnu.

Jakým způsobem se káva zbavuje kofeinu

Káva se zbavuje kofeinu již v zemi svého původu. Často se proto lze setkat se stejným způsobem dekofeinizace káv se stejným zeměpisným původem. Nejčastěji se lze setkat s následujícím 4 typy dekofeinizace kávy.

1. Dekofeinizace na bázi přímého použití rozpouštědla. 

Kávová zrna se zvlhčí pro otevření pórů a následně se nechávají přímo proplachovat rozpouštědlem pro odstranění kofeinu

2. Dekofeinizace na bázi nepřímého použití rozpouštědla

Kávová zrna se ponoří do vodní lázně do které jsou uvolněna rozpouštědla které způsobí vyplavení kofeinu ze zrna.

3. Dekofeinizace procesem “Swiss Water Process”

Tato metoda využívá konceptu osmózy a rozpustnosti. I u této metody dochází k namáčení kávových zrn do horké vody pro uvolnění kofeinu.

4. Dekofeinizace použitím CO2

Kávová zrna se nechají nasáknout vodou a umístí se do extrakční nádoby. Do té je poté pod vysokým tlakem vpouštěn CO2, který z kávy extrahuje kofein.

Zbytková hodnota kofeinu v bezkofeinové kávě

Definice evropské unie stanovuje, že bezkofeinová káva musí být zbavena kofeinu do té míry, aby obsah kofeinu v zrnu tvořil méně než 0,1%. To znamená že v 1 kg bezkofeinové kávy nesmí být více než 1000 mg kofeinu. 

Z káv na českém trhu má jednu z nejnižších hodnot kofeinu v zrnu bezkofeinová káva Natur Decaf od královéhradecké pražírny Café Montana. Obsah kofeinu zde tvoří pouze 0,03% a tato káva roce 2022 získala dokonce ocenění značky kvality od dTest. K dekofeiniazci u této kávy dochází pomocí nepřímé metody použití rozpouštědla z cukrové třtiny.

Definice bezkofeinové kávy nicméně není univerzální a v různých částech světa se lze setkat s více či méně přísnými podmínkami. Například v USA může být káva označena za bezkofeinovou pouze v případě, že je zbavena alespoň 97% původní hodnoty kofeinu. Tedy u kávy arabica může být káva bezkofeinová pokud má maximálně 0,04% kofeinu v zrnu. U kávy robusta musí být zbavená kofeinu do úrovně 0,07% kofeinu v zrnu.