Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Milujete kávové recepty? Tyto 4 budete mít připravené během chvilky!

Milujete kávové recepty? Tyto 4 budete mít připravené během chvilky!


Patříte k milovníkům kávy a ani po třetím šálku za den vás na ní nepřechází chuť? Připravte si kávový dezert, který vám nápoj vynahradí, a přitom skoro vůbec nezvedne váš denní příjem kofeinu. Přinášíme vám čtyři tipy na lahodné a jednoduché kávové zákusky, které připravíte z běžných surovin.

1. Osvědčená klasika

Když se začne mluvit o dezertech s příchutí kávy, řada z nás si hned představí kávová zrna – recept je sice v původní verzi poměrně složitý, vy si ho však můžete značně usnadnit.

Pokud si nevěříte na přípravu domácího marcipánu, pořiďte si ho v obchodě. Ideálně ale volte spolehlivou cukrárnu, kde dostanete kvalitní suroviny. Marcipán totiž ovlivní chuť celého zrna nejvýrazněji.

Kávová zrna patří po desítky let k nejoblíbenějším zákuskům v klasických cukrárnách. Připravit si doma ale můžete i zcela odlišnou verzi, kdy základ budou tvořit kávové sušenky. Ty rozdrtíte společně s ořechy, cukrem, rumem a kávou. Takto vzniklé těsto pak vytvarujete do zrn a polijete čokoládovou polevou. Jednoduchý a chutný dezert máte během chvíle na stole.

2. Cukroví se nepeče jen o Vánocích

Na kávové cukroví najdete všude na internetu nespočet různých variací. Nemusíte ho ale zdaleka připravovat jen o Vánocích. Oslavit s ním můžete i další svátky. Stačí si jen pořídit tematická vykrajovátka.

Abyste to měli ještě jednodušší, máme pro vás osvědčený recept na jednoduché cukroví, ze kterého se bude vůně kávy linout po celé kuchyni. 

Smíchejte 200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce mleté kávy, 2 žloutky a 140 g másla. Poté rozválejte těsto a vykrajujte tvary podle libosti. Myslete však na to, že je budete následně slepovat kávovým krémem. Ten připravíte z 130 g másla, 100 g cukru a 125 ml silné kávy. Případně můžete směs zahustit lžičkou hrubé mouky.

A pokud se vám nechce hlídat troubu, vyzkoušejte nepečené kávové cukroví, které dáte pouze zchladit do lednice. Nemůžete ho spálit, a navíc bude osvěžující i v teplém počasí.

3. Lahodné tiramisu

Vynikající italský dezert, kterým nepohrdne i kdejaký odpůrce kávy. Správně se připravuje z mascarpone. To je však v našich obchodech často velmi drahé, nebo ani není k sehnání. Naštěstí ho můžete poměrně snadno nahradit. Stejně tak nemusíte shánět italské dlouhé piškoty, postačí vám obyčejné.

Milujete kávové recepty? Tyto 4 budete mít připravené během chvilky!

Pro výrobu tiramisu si připravte 500 g piškotů, 30 gramů kakaa, 380 g zakysané smetany, 300 g pomazánkového másla, vanilkový cukr a kávu.

Nejdříve uvařte espresso a nechte ho vychladnout. Poté si nádobu vyskládejte piškoty a polijte je studenou kávou. Na ty pak nanesete krém imitující mascarpone. Ten vytvoříte z vyšlehaného pomazánkového másla s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou. Můžete vytvořit několik vrstev na sobě. Nahoru pak natřete vrstvu krému, posypte ji 100% kakaem a máte hotovo.

4. Připravte si kávový cheesecake

Cheesecake lze připravovat na několik způsobů. Není tak divu, že existuje i oblíbená kávová verze. Korpus vytvoříte smícháním drcených kávových sušenek dle svého výběru a rozpuštěného másla. Krém pak připravíte ze šálku silné kávy, krémového sýra, cukru, zakysané smetany a vajec. 

Můžete využít skoro jakýkoli recept na cheesecake a pouze ho dochutit silným espressem. V kombinaci s kávovým korpusem vám vznikne delikátní dezert pro všechny milovníky kávy.

Kávu lze přidat i do nespočtu dalších známých dezertů, vyzkoušet můžete například také panna cottu s kávovým sirupem nebo kávové crème brûlée. Kávová chuť zkrátka nemá konkurenci, a tak vznikají stále nové variace kávových dezertů. Který vyzkoušíte jako první?