Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Rostlinná mléka

Alternativní mléka do kávy a jejich vliv na chuť kávy


V kavárnách a v restauracích je naprosto běžné, že vám místo klasického mléka ke kávě nabídnou alternativu v podobě rostlinného mléka. To bývá nejčastěji mandlové, sojové, ovesné či kokosové. Na následujících řádcích vám prozradíme, jaký vliv mají tyto rostlinné alternativy na chuť kávy.

Mimo to, všechny automatické kávovary umožňují připravovat kávu i s různou přípravou mléka a mléčné pěny, např. cappuccino, latte či flat white. Přičemž místo klasického mléka je samozřejmě možné použít i rostlinnou alternativu.

Alternativní mléka do kávy a jejich vliv na chuť kávy

Mandlové mléko

Mandlové mléko bývá v kavárnách nejoblíbenější alternativou. Jednotlivé značky se ale mohou výrazně lišit ve vlastnostech a složení, jako je např. obsah bílkovin a hodnota pH. U rostlinného mléka bychom při přípravě neměli překročit teplotu 60 stupňů Celsia.

Obecně se dá říct, že rostlinná mléka vyžadují více trpělivosti při přípravě mléčné pěny. Neochucená mandlová mléka jsou více vodnatá a jejich textura je křídovitá. Lepší volbou mohou být ochucené varianty, které jsou stabilní i ve vyšších teplotách.

Sójové mléko

Sójové mléko, které je druhou nejpopulárnější alternativou, zase vykazuje horší stabilitu v kávě, takže se v kávě většinou srazí. Nicméně existují i sojová mléka s označením „barista“, která jsou určena právě pro přípravu kávy.

Ovesné mléko

Ovesné mléko se rychle stává favoritem, neboť jeho chuť je nejblíže klasickému mléku, zejména v kombinaci s kávou. Jestliže vás čeká domácí příprava kávy, vyzkoušejte i ovesné mléko. Každému totiž zachutná něco jiného.

Kokosové mléko

Kokosové mléko nemá tendenci se v kávě srážet, ale chutě jsou dost odlišné. Některá kokosová mléka jsou příliš vodnatá a mdlá, jiná zase krémová a chutná. Záleží na tom, jestli chcete, aby byl v kávě i nádech kokosu.

Rostlinná mléka
Rostlinná mléka jsou od kravského k nerozeznání

Vybrat vhodnou rostlinnou alternativu mléka závisí na mnoha faktorech, například na tom, jestli dokáže vytvořit pěnu a zda je stabilní v kávě a nesráží se.

Zatímco některé značky excelují v jedné oblasti, v jiné zase zklamou. Ať už používáte pákové kávovary, nebo automatické, nezapomeňte vybírat jak kvalitní kávu, tak i rostlinné alternativy mléka a nebojte se experimentovat.