Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Cold brew servírovaný ve sklenici

Klasická ledová káva vs cold brew: Kterou z nich přivítáte letošní léto?


Venkovní teploty pomalu začínají stoupat a za okny se nám probouzí léto. Ti z nás, kdo se ráno neobejdou bez šálku kávy, začnou možná brzy místo horkého aromatického nápoje vyhledávat chladivé osvěžení.

Ledová káva s kopečkem zmrzliny je nejen osvěžující vzpruhou v únavném pracovním dni, ale i chutným dezertem. A pro ty, kdo rádi studený kofeinový nápoj s ještě sladší chutí, ale bez přidaných kalorií, je tu méně tradiční, ale o to zajímavější cold brew…

Jak se cold brew liší od klasické ledové kávy?

Cold brew, neboli “káva nové generace”, je u nás trendem posledních zhruba deseti let. Jedná se o mimořádně osvěžující drink, pro horké letní dny jako dělaný.

Cold brew servírovaný ve sklenici
Cold brew servírovaný ve sklenici

S ledovou kávou, která se v českých restauracích a kavárnách servíruje od nepaměti, má společné jen kostky ledu na dně sklenice.

Chuť, aroma i příprava kávy jsou ale odlišné. V prvé řadě cold brew vůbec nepřijde do styku s horkou vodou; připravuje se pomalým louhováním čerstvé kávy ve filtrované vodě. Tento proces může trvat až 24 hodin, aby se z kávových zrn pomalu extrahovala veškerá chuť a vůně.

Za studena připravovaná káva je sladší, vyznačuje se nižší aciditou a, jak někteří tvrdí, chutí téměř připomíná čokoládu. Ale pozor! Současně má také vyšší obsah kofeinu.

Jak si tuto dobrotu připravit?

Nebudete k tomu potřebovat jiné přísady než čerstvě upraženou kávu a obyčejnou vodu. Pro nejlepší příchuť doporučují experti používat světle až středně pražená zrna s ovocnějším či kořenitým nádechem.

Hrubost mletí nastavte zhruba na střední stupeň, v jemně namleté kávě je pro tento účel příliš mnoho kávového prachu, který by mohl ucpat papírový filtr. Výsledná chuť závisí samozřejmě i na kvalitě vody, proto je vhodné použít filtrovanou vodu bez chloru.

Různé typy hrubosti mletí
Různé typy hrubosti mletí

Směs uložte do lednice na dobu 11-24 hodin, dle druhu kávy. Zdá se to komplikované? Nebojte se, pro vynikající kofeinové osvěžení letošní léto nebudete potřebovat chodit do kavárny. Zatímco s klasickými nápoji si hravě poradí plnoautomatický kávovar, pro výše zmíněnou novinku můžete použít speciální cold brew kávovar.

Filtrace pak bude hračkou a vy už si jen výsledný produkt doplníte ledem, plátkem pomeranče a pro větší variabilitu třeba tonikem.