Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Brněnská kavárna Era

Brněnská kavárna Era


V Brně je jen málo tak zajímavých a architektonicky vzácných kaváren, jako je právě kavárna Era.

Kavárna Era od architekta Josefa Kranze nacházející se v Černých polích na ulici Zemědělská, poblíž Lesnické fakulty. Kavárna na své znovuotevření čekala víc než padesát let. Dominantu kavárny tvořilo barevné točité schodiště zasazené do středu přízemí. To ji zároveň rozdělovalo na dvě zóny. Levá část blíže ke vchodu sloužila jako hráčská zóna s kulečníkem a strana blíže k terase jako posezení. Ve druhém patře byl umístěn hlavní herní sál s kulečníkovými stoly a stejně tak i s posezením a terasou.

Historie Ery

Je zajímavé, že kavárna v 50. letech fungovala jako restaurace společnosti „Restaurace a jídelny Brno“, která (bohužel) z velké části pozměnila původní a nezaměnitelný architektonický ráz stavby. V 70. letech se v kavárně dokonce usídlilo výpočetní středisko blízko umístěné Vysoké školy zemědělské.

Kavárna Era dnes

I přes všechny rány osudu kavárna Era nezanikla – díky rozsáhlé rekonstrukci, která vyvrcholila v roce 2011, jsme se dočkali jejího znovuotevření. Současná kavárna věrně navozuje atmosféru původní stavby ze třicátých let. Tak jako většina funkcionalistických kaváren je vybavena jednoduchým dřevěným nábytkem s typickými židlemi Thonet. Dominantou prostoru zůstalo točité schodiště modré barvy, které je v barevném kontrastu s červenou podlahou. Kavárna působí jakoby vzdušně a světle, což je dosaženo díky velkým oknům do ulice a skleněné stěny z průhledných cihel.

Jediné, co zde chybí, jsou kulečníkové stoly a prvorepublikoví hosté.