Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Kavárna Savoy Brno

Savoy – Noblesní kavárna v srdci Brna


Noblesní kavárnu Savoy na rohu Běhounské a Jakubského náměstí není nutné dlouze představovat. Většině Brňáků je známa zejména díky proslulým večerům s hodinami tance, koncertům a samozřejmě také díky nenapodobitelné atmosféře, kterou si kavárna navzdory nepříliš nakloněnému osudu zachovala dodnes.

Historie kavárny

Kavárnu Savoy navrhl známý brněnský architekt Jindřich Kumpošt na konci 20. let 20. století. Káva v Savoyi ale nehrála vždy hlavní roli – od 50. let tu téměř po čtyři desetiletí sídlila textilní prodejna „Výběr“, která původní vzhled stavby drasticky ovlivnila. Naštěstí se v roce 2008 budova dočkala obnovy a s ní i staronová kavárna Savoy, připomínající slávu prvorepublikové éry.

Vchod do kavárny Savoy

Vchod do kavárny Savoy

Brněnská kavárenská špička

Tehdejší kavárna patřila mezi vyhlášené brněnské podniky. Na svoji dobu byla vybavena neuvěřitelně moderním a luxusním interiérem, což bylo ještě umocněno jednoduchým zevnějškem budovy.

Pryskyřice ve ventilaci

Hned při vstupu do kavárny mohli hosté obdivovat jednu ze tří prostorných šaten, kde veškeré oděvy sjížděly automatickým systémem do suterénu. K ozvláštnění byla navíc do ventilace kavárny vháněna libá vůně pryskyřice, která dotvářela pohodovou atmosféru místa a poskytovala tak ideální prostředí pro pití kávy.

Kulečník a hudba v Savoyi

Protože kavárna byla odjakživa společenským místem, byla „Savojka“ vybavena hned několika hráčskými stolky a kulečníkem.
Koncertní a taneční prostředí vládlo i v původní kavárně – na balkoně pravidelně vystupovali nejrůznější hudebníci. Balkon je velice důmyslně akusticky řešený – kapela nebo pianista mohli dokonale a bez zesilovací techniky ozvučit celý prostor kavárny.

Interier v kavárně Savoy

Interiér v kavárně Savoy

Celebrity na kafíčku

Mezi pravidelnými hosty kavárny patřilo mnoho známých postav brněnské kulturní scény. Spisovatel a novinář Ivan Jelínek ve svých vzpomínkách upozorňuje zejména na literárního teoretika a kritika Bedřicha Václavka, novináře Julia Fučíka, novináře Kurta Konrada, herečku Ninu Balcarovou, historika, muzikologa a politika Zdeňka Nejedlého, novináře Ivana Sekaninu a také profesora a pozdějšího rektora brněnské techniky Františka Píška.

Kavárna dnes

Někteří současní historikové se domnívají, že rekonstrukce z roku 2008 nevyužila všechny možnosti, které se jí nabízely. Přesto se majitelům podařilo vytvořit neotřelou kavárnu s elegantním interiérem, kde lidé opět rádi tráví volné chvíle u šálku kávy.