Kávové vánoční cukroví
- 24 ledna, 2020
- Praktické
Svátky se nezadržitelně blíží a k nim neodmyslitelně patří cukroví. Vybrali jsme pro Vás některé recepty na kávové vánoční cukroví, kterým rozhodně vylepšíte sváteční tabuli. Pokud si z naší nabídky nevyberete, nezapomeňte na to, že špetka kávy se hodí téměř do jakéhokoliv cukroví.

Kávové makronky
| Surovina | Množství |
|---|---|
| Mandlová mouka | 100 g |
| Moučkový cukr | 100 g |
| Kvalitní jemně mletá káva | 1 lžička |
| Bílek | ze 3 vajec |
| Mascarpone | 100 g |
| Kakao | 50 g |
| Prášek na pečení | čajová lžička |
Postup
Na pečící papír si naznačte kolečka s průměrem cca 4 cm a dostatečnými mezerami, aby se makronky nespekly. Papír položte na plech a dejte stranou. Zatím si rozehřejte troubu na 160 °C. Následně si všechno sypké (mouku, cukr, káva a kakao) promíchejte mixérem. Pak si vyšlehejte bílky do sněhu a postupně přidávejte cukr (cca 80 g). Až je sníh vyšlehaný (začne tvořit kopečky), přes sítko prosívejte sypkou směs z mixéru a vmíchávejte.
V této fázi přidejte i lžičku prášku na pečení. Směs dejte do cukrářského sáčku a tvořte makronky na pečící papír dle nakreslené šablony. V troubě pečeme 10 až 15 minut a po vyjmutí necháme pěkně vychladnout. Teprve pak opatrně sundáváme z plechu. Krém se připraví z mascarpone a kakaa (poměr dle vaší chuti) a pomaže se jedna strana makronky, druhou přiložíme.
Kávová Mokka
| Surovina | Množství |
|---|---|
| Hladká mouka | 30 dkg |
| Cukr | 20 dkg |
| Máslo | 18 dkg |
| Ořechy | 12 dkg |
| Vejce | 1 ks |
| Mletá káva | 1 lžíce |
Postup
Namáčíme jednu stranu cukroví do čokolády, na kterou pak umístíme jeden kousek ořechu. Kávový krém vytvoříme tak, že rozklepneme 1 vejce, přidáme 10 dkg cukru a šleháme do ztuhnutí. Do vychladlé směsi pak vmícháme osminku másla a přidáme kakao nebo rum.
Kávové rohlíčky
| Surovina | Množství |
|---|---|
| Ořechová jádra | 120 g |
| Jemně mletá káva | 1 lžička |
| Bílky | 2 |
| Lžíce medu | 3 |
| Tuk | Na vymazání plechu |
Postup
Do misky nasypeme jemně nastrouhaná jádra ořechů nebo mandlí a přidáme lžičku mleté kávy. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med. Tuhý sníh přidáme k ostatním surovinám a promícháme. Na tukem vymazaném plechu tvoříme lžičkou malé hromádky, nebo na vále posypaném nastrouhanými jádry ořechů vytvarujeme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme formičkou rohlíčky. Plech vyložíme do mírně vyhřáté trouby a rohlíčky zvolna pečeme – sušíme. Místo kávové příchuti můžeme připravit rohlíčky skořicové nebo i kakaové.
Nepečená kávová zrna
| Surovina | Množství |
|---|---|
| Máslo | 8 dkg |
| Cukr moučka | 7 dkg |
| Kakao | 2 lžičky |
| Piškoty | 10 dkg |
Postup
Máslo necháme změknout. Piškoty a ořechy společně umeleme. Piškoty smícháme s kakaem a kávou. Máslo utřeme s rumem a vmícháme piškotové drobky. Ze všeho vypracujeme tužší těsto. Rum a ořechy dáme podle chuti. Z těsta vyválíme několik malých válečků, ze kterých následně krájíme malé oválky. V jejich středu vytvoříme rýhu a vytvarujeme kávová zrna. Kávová zrna necháme aspoň den uležet, aby piškotové drobky nasákly vůni a chuť ostatních surovin.

Pokud jste zde nenašli svůj oblíbený recept na kávové vánoční cukroví, neváhejte se o něj podělit – přidejte jej do komentářů níže, ať si mohou pochutnat také ostatní.
Dobrou chuť!

