Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jedna z možností je příprava kávy v moka konvičce.

Moka konvička – jednoduchá příprava kávy ve stylu Art Deco


Moka konvička patří mezi nejtradičnější způsoby přípravy kávy na světě. Konvička se zápisem v Guinnessově knize rekordů ve své době naprosto převálcovala konkurenci, a to díky jednoduchosti přípravy a lahodnému výsledku, který umožnil výbornou kávu servírovat takřka ve všech italských domácnostech.

Káva se doma (ne)pije!

Pokud jste v první polovině 20. století chtěli dobrou kávu, doma jste si ji prostě dát nemohli. V případě, že jste nechtěli navštívit kavárnu, měli jste v podstatě dvě možnosti – konvičky Napoletanu a Milanesu. Příprava v nich ale nebyla jednoduchá a mnohdy i nebezpečná, protože se při vření vody konvičky převraceli.

Obou nedostatků si v první polovině dvacátého století všiml Alfonso Bialetti, majitel továrny na hliníkové polotovary v severoitalském Crusinallu.

Jeho odpovědí byla unikátní hliníková moka konvička s označením Moka Express. Tu bylo možné v obchodech zakoupit již od roku 1933. Díky provedení ve stylu Art Deco se revolučním způsobem zapsala do světa domácí přípravy kávy – styl Art Deco totiž ve své době značil luxus a blahobyt, a konvička tak nabídla i estetickou hodnotu.

Moka v názvu konvičky je odvozeno od Yemenského města Mocha. To bylo jedním z nejdůležitějších oblastí kávové produkce.

Zároveň použití hliníku bylo ve své době chápáno jako symbol pokroku a nového, moderního způsobu stolování. Moka konvička tak Alfonse Bialettiho vymrštila mezi přední výrobce italských kávovarů nejen díky designu, ale především díky jednoduchosti, s jakou kávu připravovala.

Konvička Moka Express tak přenesla kvalitní kávu z kaváren do domácností. Není divu, že z trhu postupně vytlačila své starší předchůdkyně.

Poznávací značka – muž s knírkem

Ačkoliv geniální vynález patří Alfonsovi, komerční úspěch konvičky musíme přisoudit jeho synovi Renátovi (o něm bude v článku ještě zmínka). Ten (díky představě převedené Paulem Campanim do komiksové čmáranice) dal vzniknout postavička s knírkem, která zdviženým prstem objednává kávu. Fousatý mužíček se dokonce stal součástí ochranné známky firmy Bialetti a neodmyslitelným poznávacím znakem.

Moka konvička
Černý mužíček se zdviženou rukou je poznávací znamení značky Bialetti

Jak káva z moka konvičky chutná?

Milujete espresso? Z moka konvičky jej nedostanete, ale bude to těsné. Chuť bude plná a intenzivní. Oproti espressu bude ale výslednému šálku chybět crema.

Geniální princip

Bialetka se skládá ze tří částí – z nádobky na vodu, zásobníku na kávu a samotné konvičky. Kromě držadla je vše vyrobeno z potravinářského hliníku, jenž díky skvělým teplovodivým vlastnostem rovnoměrně prohřeje vodu v nádobce.

Voda pak po zahřání a natlakování provře přes dávku kávy do vrchní části konvičky, ze které se pak káva nalévá. Tento proces může některým připomínat erupci sopky.

Zajímavé je, že inspirací pro technické řešení konvičky byla trochu nečekaně pračka, resp. její předchůdkyně – model s košem na prádlo, přes který se nechala provřít mýdlová voda.

Bialetti v číslech

Od druhé poloviny dvacátého století bylo vyrobeno více než 300 milionů Bialetti konviček a kultovní model Moka Express se stal synonymem pro kombinaci užitné a estetické hodnoty.

Nepřekvapí nás pak skutečnost, že 90% rodin v Itálii bialetku vlastnilo.

Díky schopnosti konvičky připravit 100 šálků kávy v řadě se konvička dostala v roce 1996 do Guinnessovy knihy rekordů.

S moka konvičkou se v knize setkáme ještě jednou, a to když Mirco Della Vecchia vytvořil světový rekord za největší moka konvičku na světě. Hliníková konvička měla více než 1 metr na výšku a za 45 minut byla schopna připravit 1 000 šálků kávy ze 78 litrů vody a 0,5 kg kávy.

Tak trochu silná káva

Ve věku 93 let zemřel v únoru 2016 Renato Bialetti, syn „Kávového krále“, který po jeho smrti převzal rodinný podnik a vytvořil prosperující impérium (které ovšem roku 1986 prodal).

Jeho poslední přání bylo vcelku netradiční – po zpopelnění být uložen do bialettky, což se mu splnilo. Internet poté zaplavily fotografie truchlící rodiny u oltáře, na kterém je vidět moka konvička posledního odpočinku pana Bialettiho s trochu netradičním obsahem.

Pokrok nezastavíš

Možná Vás překvapí, že existuje i elektrická moka konvička, ke které nepotřebujete sporák. Konvičce s označením Bialetti Moka Timer stačí pouze zásuvka na 220 V a můžete servírovat kvalitní šálek kávy třeba v hotelovém pokoji. A navíc přesně na čas – Moka Timer totiž disponuje budíkem, který zajistí, že se probudíte již s vůní připravené kávy.

Moka konvička – jednoduchá příprava kávy ve stylu Art Deco
Typická patina u používané moka konvičky

Tipy pro přípravu kávy v moka konvičce

Příprava je opravdu snadná, protože množství vody a kávy určil výrobce již při její výrobě (pravděpodobně jste se při koupi orientovali podle porcí, které je konvička schopna připravit – jednu, dvě, tři, čtyři, šest, atd.

Na každou porci se počítá 40-50 ml vody, ideálně filtrované.

  1. Pokud máte konvičku úplně novou, první 3-4 várky kávy vylijte. Zbavíte se tak nepříjemné plechové chuti.
  2. Vždy si pohlídejte, že máte konvičku pořádně utaženou. Pokud toto zanedbáte, mohlo by se stát, že konvička na rychlovarné desce nebo na sporáku spustí zběsilý kvapík a káva se závity probublá ven.
  3. Používejte ideálně kávu namletou na střední stupeň (jemnější než na french press, ale hrubší než na espresso). Příliš jemné namletí by totiž mohlo vést k ucpání filtru a ke zničení konvičky
  4. Zásobník na kávu poctivě napěchujte – chcete přeci pořádnou kávu a ne hruškovou vodu!
  5. Pohlídejte si, aby se voda ve spodní části konvičky nedotýkala nádobky s kávou. Hladina by neměla přesahovat místo, ve kterém je na vnější straně umístěn bezpečnostní ventil nebo ryska.
  6. Postavte na plotýnku nebo keramickou desku a nechte provřít (kdy konvičku odstavit poznáte podle charakteristického bublavého zvuku).
  7. Při nalévání horké kávy si dejte pozor. Mezi oběma díly konvičky může (pokud ji špatně utěsníte) vzniknout spára, odkud bude kapat vřelá voda.
  8. Po použití nemyjte konvičku saponátem, ale pouze teplou vodou. Mohli byste odstranit patinu konvičce, ale hlavně si zkazit na několik dalších várek chuť kávy saponátem.
  9. Patinu neodstraňujte a konvičku ničím nedřete, ničemu nevadí.
Koupit moka konvičku (více druhů)