Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Durian

Durianová káva – smradlavý poklad Jihovýchodní Asie


Už jsme tu měli ledasco – kávu z cibetkového nebo sloního trusu, kávu ze sopečného popela nebo moka konvičku použitou jako urnu. Do naší přehlídky zajímavostí řadíme i durianovou kávu (kopi durian), která svojí chutí ani zpracováním není nikterak kontroverzní. To, čím se vymyká, je specifický pach, který kávě propůjčuje tropické ovoce zvané durian.

Durian - tropické ovoce specifické

Durian – tropické ovoce specifické „vůně“

Asijský král ovoce

V Jihovýchodní Asii platí durian (Durio Adans) za „krále ovoce“, a to díky své velikosti. Ta je opravdu úctyhodná. Plod durianu může vážit až 5 kg! Není divu, že je pokládán za největší ovoce na světě. Kromě toho je specifický i pro svoji nezaměnitelnou „vůni“. Nejznámější druh durianu je ten cibetkový (Durio zibethinus), jenž si svůj přídomek vysloužil tím, že se pravděpodobně používal jako návnada při lovu cibetek asijských, které k němu byly vábeny. Dužina totiž vydává velice pronikavý zápach, a to i když je slupka neporušená.

Jak durianová káva „voní“

Po durianu. A jak je cítit ten? Řekněme to kulantně – na tržištích si trhovci s durianem nemusejí dělat starosti s reklamou. Pach k nim lidi prostě přivede (anebo oklikou odvede). Lidé pach durianového plodu přirovnávají ke shnilé cibuli nebo vajíčkům. Někteří dokonce k žumpě. Durian a produkty z něj jsou v některých hotelích dokonce zakázány. Nepochutnáte si na něm ani ve vozech některých městských dopravců. Pokud se od pachu dovedete oprostit, můžete si prý i pochutnat. Obecně se opět lidé dělí do dvou skupin – podobné jako např. u olomouckých tvarůžků. Buď je milují, nebo nenávidí.

A jak chutná?

Kopi durian je směsicí instantní kávy s velkým množstvím sušené smetany (proto se někdy označuje jako white coffee, bílá káva), cukru a durianu. Ten přidává kávě chuť „vanilkového krému, protaženého kanalizačním potrubím„. Káva má jakoby nasládlou příchuť vanilky, spojenou se zvláštním pachem. Durian se i přes svoji specifickou „vůni“ a chuť využívá jako ingredience i u jiných nápojů nebo třeba při výrobě zmrzliny. Ta vzniká smícháním durianu s medem, smetanou, vanilkou a jogurtem.

Překvapivá cena durianové kávy

Ačkoliv jde vlastně o prachobyčejnou instantní kávu, které se většinou cenově nikterak nevymyká, u kávy z durianu tomu tak není – v některých obchodech s kávovými specialitami můžete balení durianové kávy hledat ve stejném regále, jako cibetkovou kávu. A to právě kvůli podobně vysoké ceně.

Ať už je to jak chce, durianová káva patří mezi vyhlášené speciality asijské kuchyně a pro svoji „pachovou kontroverzi“ je vyhledávaná kávovými gurmány z celého světa.

Typické balení durianové kávy

Typické balení durianové kávy

Kde koupit durianovou kávu

To je u nás v české kotlině trochu problém. Budete si muset objednat kávu on-line, prostřednictvím asijského prodejce (AliExpress, AliBaba, …) A ti nejsou troškaři – většinou nabídnou celý kontejner nebo alespoň pořádnou krabici. Pokud byste kávu přeci jen chtěli ochutnat, řešením je poprosit o vzorek, který ve většině případů zašle prodejce zdarma i do České republiky.