Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat


Brno je město kávy, o tom není pochyb. Míst, kde si ji můžete objednat je celá řada, nicméně jen někde kávu dostanete opravdu výbornou. Seznam uvedený níže může být užitečný pro všechny Brňáky, ale i pro ty, kteří touto metropolí jen projíždí a chtějí si energii dávající nápoj vychutnat v té nejlepší kvalitě.

A co když všechny kavárny níže už prostě znáte? Stačí, když si otevřete knížku Brno 100: Gastromapa Lukáše Hejlíka, která vás Brnem provede a doporučí prověřené místo (kavárnu, restauraci, bistro, pivnici), kam se vyplatí zajít.

Jdeme na to! Seznam 15 brněnských kaváren

Pojďme se vrhnout na náš seznam kaváren, které stojí za to v Brně navštívit.

1. Coffee Bar Mymika

Tuto poměrně novou kavárnu najdete na ulici Lidická 15, kousek od Moravského náměstí. Kromě perfektní kávy, vždy naprosto bezchybně připravené, si zde můžete pochutnat i na domácích dezertech, sendvičích & limonádách. Jedinou nevýhodou Mymiky je, že v odpoledních hodinách seženete místo maximálně na baru, stolečky jsou beznadějně obsazeny.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

2. SKØG Urban Hub

Na Dominikánském náměstí 5 najdete kavárnu SKØG Urban Hub, o níž se dočtete snad ve všech průvodcích Brnem jako o originálním místě, které prostě nemůžete vynechat. Káva je perfektní, design interiéru osobitý, obsluha profesionální a dezerty vynikající.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

3. Industra

Z bývalých mrazíren v Komárově se Industra nedávno přestěhovala do revitalizovaných prostor brněnské Zbrojovky v Židenicích. A opět do industriálního prostoru, konkrétně do bývalé kompresorovny.

V Industře si můžete dopřát skvělou kávu, lahodné dezerty nebo si třeba zakoupit některý z kávových kurzů, kterými vás provedou přímo majitelé kavárny – Petra Střelecká a Adam Obrátil.

Součástí Industry je i kulturní centrum, které poskytuje zázemí pro nejrůznější akce.

4. Kafec Brněnský

Kavárna Kafec láká návštěvníky výbornou kávou, snídaněmi, které je možné poskládat na míru vašim chutím a skvělými vaflemi, které v Brně zatím stále nemají konkurenci. Jelikož je Kafec franšíza, na stejných dobrotách si můžete pochutnat ve více městech České republiky.

Dvoupatrový Kafec v Brně

5. Monogram Espresso Bar

To je snad ta nejmenší kavárna v Brně. Co ale chybí do prostoru, to Monogram dohání kvalitou podávané kávy. Přátelská atmosféra a v létě sezení ve výloze, to jsou jen některé věci, kterými se vám Monogram vryje do paměti. Najdete jej na Kapucínském náměstí 12, kousek od Hlavního nádraží.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

6. Kafara

Na samém okraji Brna stojí malebná kavárna v budově bývalé Obřanské fary, kde jakoby se zastavil čas. U dřevěných stolečků si v maličké kavárně můžete kromě kávy a skvělých dezertů dopřát i kulturu. Kafara totiž slouží jako neformální místo pro pořádání koncertů, besed nebo jako útulný galerijní prostor. V létě se prostor před farou mění v zahrádku, která přímo vybízí k posezení.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

7. Kafe v rozkladu

Pár kroků od Náměstí svobody, na ulici Veselá 6, najdete dvoupatrovou kavárnu, kde si kromě výběrové kávy dáte také skvělé dezerty, ale především luxusní brunche, ze kterých se pořádně nají i opravdoví jedlíci.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

8. CAFÉ Momenta

Na dolním okraji Zelného trhu si můžete dopřát šálek perfektní kávy, dezert nebo se výborně najíst něčeho lehčího. Pokud jste opravdu na sladké, ale nechcete se úplně přecpat, můžete vyzkoušet některou z 15 druhů belgických sušenek. Nebo třeba všechny. Velká zahrádka v letních měsících nabízí překrásný výhled na hemžení trhu. Momenta také jako jedna z mála nabízí i perfektně připravenou vietnamskou kávu pomocí phin filtru.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

9. V Melounovém cukru

U Římského náměstí si můžete sednout na šálek výborné kávy v kavárně se zvláštním názvem. Kavárna V Melounovém cukru na adrese Františkánská 17 nabízí útočiště před shonem z okolních rušných ulic pro všechny závislé na kávě a cukru.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

10. Café Placzek

Prosklená dvoupatrová kavárna Café Placzek s hostelem na ulici Minoritská 4 je už od ranních hodin plná. Nejen hosté hostelu zde snídají a pochutnávající si na domácím pečivu a snídaních připravených z kvalitních surovin. Venkovní posezení funguje v letních měsících až do pozdních večerních hodin. Večer je Café Placzek mnohdy jediným místem, kam si zajít na opravdu dobrou kávu.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

11. Podnik café bar

Designově opět velice zajímavá kavárna s letní zahrádkou se nachází na Peroutkově 5, těsně u Zelného trhu. Nabízí výborné snídaně, kterými se můžete projíst až k brunchi nebo k večernímu vínu. Strategické místo pro milovníky všeho sladkého.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

12. Kult Café

Na Husitské 6, v Králově Poli, najdete přímo pod Slovanským náměstím Kult Café. Interiér kavárny je prostě bezchybný a místnosti v zadní části přímo vybízejí pro klidné posezení s přáteli nebo poslouží jako inspirativní místo k práci. V letních měsících působí miniaturní zahrádka s výhledem na rušnou tržnici jako oáza klidu. Perfektní snídaně a výborná káva je samozřejmostí.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

13. Café & Bistro Bílá Vrána

Tady jsme tedy už hodně mimo centrum Brna. Konkrétně v Komíně na ulici Kristenova 1, kde Bílá Vrána představuje jednoznačnou volbu pro posezení v příjemné domácí atmosféře se skvělou kávou a výbornými domácími dezerty, které se pečou přímo v kavárně. Skvělé je, že kavárna rovněž spolupracuje s Bwindi Coffee, a dělá tak svět o něco lepším.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

14. Punkt.

Tečka v názvu není náhodou. Na adrese Bayerova 7, ulici s věčným stínem, si v parném létě můžete dopřát nejlepší espresso na ledu v Brně ve stylových lehátkách, případně si zajít na bohatý brunch, kterému neodoláte. Tečka.

15 kaváren v Brně, které nesmíte vynechat

15. Kafé Mlýnek

Pokud se vám zdá, že interiér kavárny Kafé Mlýnek na Kotlanově 5 je nápadně podobný interiéru, který si pamatujete z Mymiky, máte pravdu. Vlastní je stejní majitelé, resp. jedna rodina. Perfektní káva, různé druhy dezertů a v létě zmrzlina, nic z toho tu nechybí. Rodiče jistě potěší, že mohou ratolest umístit do dětského koutku.

A co ty další?

Protože se dobré kavárny rodí neustále, níže najdete ty, které se do seznamu z nějakého důvodu nevešly, ale rozhodně stojí za zmínku. Seznam se bude neustále rozšiřovat o další zajímavé tipy. Pokud jste svoji zamilovanou kavárnu v seznamu nenašli, napište nám, něco s tím uděláme.

Rebelbean ve Vlněně

Trochu nespravedlivě jsme Rebelbean na ulici Přízova 5 vynechali v první části tohoto článku, ačkoliv se jedná o jednu z nejpříjemnějších kaváren, které v Brně můžete navštívit. V areálu bývalé Vlněny najdete perfektně sladěný interiér společně s profíky obsluhujícími kávovar a skvělou nabídkou dezertů.

V létě je navíc k dispozici i velice příjemná zahrádka mezi kancelářskými budovami, která i za parných dní poskytne stín a mezi rušnými křižovatkami klid.

Café Pilát

Kousek od Momenty a na dohled od Monogramu najdete na adrese Kapucínské náměstí 7 Café Pilát. Designérskou lahůdku, kde si můžete pochutnat na výborné kávě nebo skvělém víně.

Café Atlas

Na Žerotínově náměstí 6 si můžete každé ráno dopřát skvělou kávu a výbornou snídani v Café Atlas. Interiér kavárny je vyzdoben obrázky z nejrůznějších ilustrovaných atlasů (odtud jméno kavárny) a nechybí ani dětský koutek. Inspirativní prostředí umocňuje fakt, že do této kavárny chodí většina studentů a jejich učitelů z přilehlé univerzity.

Kavárna Podnebí

Kavárna s překrásnou zahrádkou na strategickém místě pro turisty, kteří si zde na Údolní 5 mohou rozbít základní tábor před výstupem na Špilberk. Ačkoliv káva není v porovnání s výše zmíněnými špičková, návštěvu doporučujeme – v letních měsících vám může přes zahrádku kavárny Podnebí proběhnout koza. Ano, v centru Brna živá koza.

Coffee Fusion

Kousek od Malinovského náměstí na ulici Jánská 25 najdete kavárnu Coffee Fusion, kde si plní svůj sen Michal Kocman, Mistr kávy 2008. Ten vám kávu (většinou z některé z menších českých pražíren) připraví a naservíruje osobně.

Kavárna Komár

Teprve nedávno otevřená kavárna v Žabovřeskách na Kounicové 85 si díky výborné kávě, skvělým snídaním a milé obsluze našla svoje pravidelné zákazníky. Nedávno se sortiment kavárny rozšířil i o nabídku zmrzliny. Dezerty se pečou přímo na místě, každý den si tak můžete pochutnat na jiné dobrotě.

MOTMOT

Sice se jedná spíše o pražírnu než o kavárnu, ale do našeho seznamu ji zařadit musíme. Pánové z kavárny MOTMOT (4 bratři) kávě opravdu rozumí. Můžete se k nim stavit do Králova pole, na ulici Skácelova 34. Svoje znalosti z pražení a přípravy kávy sdílí i prostřednictvím kurzů.

Take5

Tak tohle Židenice potřebovaly! Na rožku, na adrese Bubeníčkova 112/44, si dáte nejlepší kávu široko daleko. Kromě toho si z Take5 domů ještě můžete odnést lahodný dezert, víno nebo třeba čerstvě upečený chleba.

Více kaváren?

Jak už bylo zmíněno hned v záhlaví článku, i když všechny zmíněné kavárny znáte, určitě to nejsou všechny, které v Brně stojí za to navštívit. A nemusíte končit jen u nich. Brno má celou řadu útulných bister, skvělých restaurací a vyhlášených barů. O nich se můžete dočíst v knížce Brno 100: Gastromapa Lukáše Hejlíka, kterou česká Alza nabízí zhruba za 300 Kč.

Koupit knížku Brno 100: Gastromapa Lukáše Hejlíka