Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Všechna káva se zpracovává ručně

Bwindi Coffee: koupí kávy z Ugandy můžete pomáhat i vy


Organizace Bwindi Coffee od roku 2013 ukazuje, jak jednoduše spojit příjemné s užitečným. Koupí výborné kávy pomůžete těm, kteří si sami nepomohou. Kdo za projektem stojí? Jak to celé funguje a jak chutná káva z vrcholku vyhaslé sopky v Ugandě?

Káva může pomáhat

Asi desítka lidí z celé České republiky se snaží zlepšit podmínky pro ugandské sirotky.

Pod jménem Bwindi Orphans našli způsobů hned několik – od adopce na dálku, přes jednorázový finanční příspěvek, až po vytvoření společnosti Bwindi Coffee s.r.o., od které si můžete objednat přes jejich e-shop kávu.

Káva Bwindi Coffee se sbírá ručně
Všechna káva Bwindi Coffee se zpracovává ručně

Výtěžek z prodeje Bwindi Coffee jde na podporu vzdělávání sirotků. Zajímavé je i to, že kávu jako prostředek pomoci jsme tu již měli. A ne jednou. Například organizace Život dětem prodává mini balíček světoznámé Brazil Santos. Nově si také můžete za dobrý skutek dopřát Dobrokávu v centru Brna.

Jakou kávu kupujete

Káva, kterou Bwindi Coffee prodává, se pěstuje v Ugandě, konkrétně na vyhaslé sopce Mount Elgon, která leží na hranici s Keňou a patří do oblasti Kávového pásu.

Podnebí s vysokým množstvím srážek, sopečná půda bohatá na živiny ve spojení s vyšší nadmořškou výškou (1600 – 2000 m n. m.) vytváří ideální podmínky pro pěstování kávy. Podobné podmínky pro pěstování můžete najít např. na Jamaice, kde se v oblasti Modrých hor pěstuje Jamaica Blue Mountain. Ta patří mezi nejvíce ceněné kávové odrůdy na světě.

Káva Bwindi Coffee se kupuje přímo, bez zprostředkovatele tzv. direct trade, od malých farmářů s důrazem na kvalitu, která je neustále kontrolována přimo organizací Bwindi.

„V praxi to znamená, že během sklizně naběháme hodně kilometrů v kopcích východní Ugandy. Kupujeme v nadmořské výšce od 1 650 metrů a naše nejlepší káva je v posledních dvou letech z nejvýše položených políček, to je 2 000 metrů nad mořem.“ říká Kateřina Chauveau, zakladatelka Bwindi Orphans.

Následně se káva ve formě zelených zrnek transportuje do České republiky, konkrétně do Střelic u Brna, kde se praží a připravuje k odeslání.

V současné době se praží kávy od farmáře Johna, který ji pěstuje v oblasti kolem vodopádu Sipi. Káva prochází mokrým zpracováním a pečlivým tříděním.

Doporučuje se pro většinu druhů příprav, například pro tureckou kávu, espresso, ale také french press nebo aeropress.

Nejen káva

V online obchůdku Bwindi Coffee ale nenajdete pouze kávu. Podpořit ugandské farmáře můžete zakoupením kvalitní 70% čokolády nebo třeba exotického sušeného ovoce, vanilky nebo kakaových bobů.

Specifické ugandské klima je kromě pěstování kávovníků ideální i pro růst čajovníků. Sluneční svit, společně s dostatkem srážek a úrodnou půdou poskytuje prostředí, ve kterém se oběma rostlinkám prostě daří. Nepřekvapí tedy, že Bwindi do České republiky dováží i vysoce kvalitní černý čaj.

Balíčky z Ugandy

V nabídce Bwindi Coffee najdete i dárkové krabičky, která obsahuje výběr zmíněných farmářkých produktů.

Balíčky se dají rovněž využít jako ideální dárek pro obchodní partnery. Společnosti mají možnost balíčky pořídit za velkoobchodní ceny. Navíc díky tomu, že Bwindi Coffee patří mezí chráněné dílny, mohou si také uplatnit náhradní plnění a ušetřit na daních.

Bwindi Coffee: koupí kávy z Ugandy můžete pomáhat i vy
Dárkový balíček s produkty Ugandských farmářů

Stejně tak můžete pomoci koupí rukodělných výrobků dětí a jejich rodin (ty na e-shopu zatím ještě nenajdete) v Brněnském obchůdku ve Střelicích.

U Bwindi se nemusíte bát, že vaše peníze protečou a rozmělní se již v organizaci, která je vybírá. Peníze se s Bwindi Coffee vždy dostanou přesně tam, kde jsou potřeba

Vybrat kávu z Bwindi