Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Dobrokáva

V centru Brna můžete za dobrý skutek dostat kávu


Na Zelném trhu v Brně si můžete u stánku, kterých je všude spousta, dát šálek výjimečné kávy. Rozdíl je ale v tom, že se neplatí penězi, ale dobrým skutkem. Jedině tím se dá Dobrokáva „koupit“. O úspěšnosti celého projektu mluví jasně počet šálků „vyměněných“ za dobré skutky – přes 12 000 za první rok fungování. Měli jsme možnost zeptat se autora projektu, Libora Hoření, na pár zajímavých věcí.

Jak Dobrokáva funguje?

Je to vlastně velice jednoduché. Přijdete ke stánku, objednáte si kávu a vyberete si buď dobrý skutek sami, nebo ze seznamu na tabuli, případně si jej vylosujete z koláčků s lístečky. Celá myšlenka je postavena na důvěře, nikdo tedy nebude kontrolovat, jestli jste dobrý skutek opravdu vykonali. Jako ve všem se i zde najdou vykukové, které vidina kávy zdarma inspiruje k nejrůznějším zkratkám. Je jich ale málo a jejich podvůdky jsou spíše roztomilé. Občas se prý najde někdo, kdo papírek s úkolem „Sbírání odpadků“ odhodí a pak sebere.

Nechte si dobrý skutek vybrat koláčkem
Nechte si dobrý skutek vybrat koláčkem

Na otázku, jestli nejsou lidé podezřívaví, když nemusí platit penězi Libor odpovídá: „Často se lidé u stánku ptají, jestli jsme nějaká politická strana nebo komerční firma či dokonce sekta. Když jim vysvětlíme, že jsme tým mladých lidí, kteří mají za cíl zlepšit prostředí kolem nás, tak mají radost a hned jim to vykouzli úsměv na rtech.“ Není to poprvé, kdy káva pomáhá lidem. Například projekt Bwindi Coffee, o kterém jsme psali dříve, pomáhá vytvářet nová pracovní místa při pěstování a sklizni kávy v Ugandě.

Jakými dobrými skutky se dá platit?

Dobrokáva
Šálek Dobrokávy si můžete na Zelném trhu v Brně dát i vy 

Je možné zaplatit tím, že se budete více usmívat nebo seberete odpadky ze země. Kávu zajistí i pochválení kolegy nebo koupení květiny. Na ty další se běžte podívat přímo ke stánku, nicméně všechny dobré skutky jsou snadno splnitelné.

Někdy je ale potřeba přeci jen trochu snahy, doplňuje Libor: „Nejvíc mě asi pobavil mladý kluk, student, který si v koláčku vylosoval, že se má omluvit za něco, co ho mrzí a neomluvil se. A pak asi 15 minut seděl vedle Dobrokávy zamyšleně, tak jsem k němu přišel, jestli už ví, za co se omluví, a on mi odpověděl, ze nejspíš za to, ze když dojí jídlo na studentském bytě, kde bydlí, vrátí neumyté nádobí hned zpět do skříně. Jo, to je na velkou omluvu!“

Jakou kávu si u Dobrokávy dáte?

Výběr kávy se na stánku Dobrokávy rozhodně nepodceňuje. „Byl jsem letos v Kolumbii, navštívil jsem několik kávových plantáží a ochutnal spousty káv, nakonec jsme ale znovu zvolili českou pražírnu pana Petra Maška v Praze, Ve smečkách 18.“

Budoucnost Dobrokávy

Altruistický projekt se bude dále rozvíjet a rozšiřovat. Snaha je vytvořit u lidí návyk na dobré skutky. „Určitě přemýšlíme s Dobrokávou i do budoucna. Dostat dobré skutky i tam, kde je to ještě více potřeba, to může být náš nový cíl.“ Dobrokáva už inspirovala i další podnikatele k dobrým skutkům. Za všechny můžeme zmínit například Dobroboardy, které nic neprodávají, ale snaží se inspirovat a zlepšit náladu. 

Někdo by mohl namítnout, že peníze vložené do Dobrokávy mohly být investovány jinam a možná efektivněji. „Jsem člověk, který efektivitu řeší hodně. Například z pohledu efektivního altruismu si Dobrokáva nevede moc dobře. Místo tisíců káv za slib dobrého skutku bychom mohli například zachránit životy lidem v Africe. Na druhou stranu, kdybychom vzali peníze, co dáváme do Dobrokávy a poslali je do Afriky, nikoho neinspirujeme. Takto už vím o spoustě příkladech, kdy myšlenka Dobrokávy inspirovala další šikovné lidičky, kteří založili své dobročinné projekty nebo na některé teď posílají část svého zisku.

Jak pomoci

Dejte si kafe! Opravdu. Každý všední den na Zelném trhu výměnou za dobrý skutek. Přispějete tak k lepšímu klimatu mezi lidmi. Třeba si rychle vytvoříte návyk na konání dobrých skutků a splníte tak cíl projektu. Myšlenku navíc můžete pomoci rozvíjet kliknutím na „To se mi líbí“ na Facebookovém profilu Dobrokávy.