Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Co je to Kávový pás a které země do něj patří?

Co je to Kávový pás a které země do něj patří?


Kde bychom našli Kávový pás (The Coffee Belt) a pěstuje se káva pouze v něm? Jaké oblasti pás obepíná a ovlivňuje to, na jakém kontinentu se káva pěstuje, její chuť?

Kde Kávový pás najdeme?

Představte si pásek, který obepíná celou zeměkouli. A je to pořádný pásek, protože překrývá skoro celou Afriku. Zahrnuje ale i Jižní a Centrální Ameriku a Asii.

Pokud bychom chtěli být přesní, Kávový pás leží mezi mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou. Země v pásu se vyznačují ideálními podmínkami pro pěstování kávovníku. Ten potřebuje úrodnou půdu, mírné teploty a větší množství srážek. Není ale pravda, že by káva jinde nerostla. Jen se jí jinde nebude moc dařit.

Kávový pás - klikni pro zvětšení a legendu
Kávový pás – klikni pro zvětšení a legendu

Jiný kontinent, jiná chuť

To, jakou bude mít výsledná káva chuť (kvalitu, chuťový profil) zcela jednoznačně ovlivňuje to, kde byla vypěstována.

Chutě jsou opravdu jiné kontinent od kontinentu, dokonce i jednotlivé farmy produkují na stejném místě chuťově odlišnou kávu. Aby všechno bylo ještě komplikovanější, i v rámci jedné plantáže může být vše jinak.

Samozřejmě chuť ovlivňuje také způsob sklizně a celá řada dalších věcí (předně její skladování, pražení, mletí a samozřejmě příprava).

Sběračka na kávové plantáži
Sběračka na kávové plantáži

Nejznámější země a jejich kávy

Kávový pás obepíná více než 50 zemích světa. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Itálie

Začněme trochu paradoxně zemí, kterou Kávový pás neobepíná. Italská káva je sice pojem, pod kterým budou téměř všichni rozumět dobrou kávu, ale není zvláštní, že v Itálii žádné plantáže kávovníku nenajdeme?

Jak tedy toto označení vzniklo a co dnes znamená si můžete přečíst ve článku Proč se říká italská káva, když se v Itálii žádná nepěstuje.

Střední Amerika

Na Hawaii bychom našli jednu z nejdražších káv světa, Kona Coffee, která má pro svůj růst ideální podmínky pod aktivním vulkánem Mauna Loa.

Je jí málo, takže poptávka je obrovská, stejně tak její cena. Za 250 g zaplatíte v přepočtu skoro 900 Kč

Od 18. století patí mezi nejkvalitnější kávy světa a dokonce má svůj vlastní pás s názvem Kona Coffee Belt. Káva se v Guatemale pěstuje v hornatém terénu a na vuklanické půdě (podobně, jako na Hawaii). Chuťově je prý nezaměnitelná s kořeněnými tóny čokolády.

Pokud byste chtěli vyzkoušet si tuto jedinečnou odrůdu vypěstovat doma, můžete si koupit 5 semen kávy Konna za cca 60 Kč.

Na Jamajce, konkrétně v oblasti zvané Modré hory, se pěstuje další z kávových klenotů, který rovněž svou cenou a chutí patří mezi kávovou špičku. Káva s názvem Jamaica Blue Mountain, která má pro svůj růst podobně ideální podmínky jako Kona Coffee.

Skvělou chuť tvoří především menší množství světla. To zpomaluje zrání kávových třešinek a má pozitivní dopad na aroma a chuť.

Na této plantáži vysoko v horách problémy s hmyzem nemají
Jamajské Modré hory je ideálním místem pro pěstování kávy

Mexiko je co do objemu jedním z největších vývozců kávy na světě, a to navzdory faktu, že spíše než na velkých plantážích se káva pěstuje na malých farmách. 

Kostarika zase produkuje výhradně kávu, která byla zpracována mokrým procesem. Malé farmy a zaměření na kvalitu vytvořilo této kávě perfektní reputaci.

Do konce 19. století patřilo Portoriko mezi významné producenty kávy, nicméně vlivem hurikánů a konkurence do nedávné doby ekonomicky bojovalo. V současné době začívá renesenaci se svoji kávou Yauco Selecto, která patří mezi světovou špičku.

Jižní Amerika

Meka kávy, Kolumbie, patří mezi nejznámější vývozce kávy světa. Se svojí ohromnou produkcí (třetí na světě) a vysokým standardem ji jen tak někdo nepřekoná.

První ve světové produkci kávy je ovšem Brazílie. Její plantáže produkují jak Arabiku, tak Robustu a zabírají obrovské množství kolumbijské půdy.

Afrika

Kolébka lidstva a kávy Etiopie patří mezi země, ze kterých se káva vyváží ve velkém. Plantáže z regionů Sidamo, Harrar a Kaffa stojí za většinou produkce.

Keňa svoje kávové bohatství pěstuje na úpatí hory Mount Kenya. Kvalitativně bychom keňskou kávu hledali na samotné špičce a je pečlivě kontrolována vlastním hodnotícím systémem. 

Pobřeží slonoviny patří mezi největší vývozce Robusty na světě. Pro svoji nezaměnitelnou silnou a přitom jemnou chuť se často míchá s Arabikou.

Arabský poloostrov

Yemen je první zemí, která jako první začala kultivovat kávu pro obchodní účely. Kávu zde pěstují v duchu tradic stejně jako před stoletími. Zrnka jsou díky slabším srážkám menší a spíše nepravidelného tvaru. Nedostatek vody v oblasti také může napovědět, že se zpracovává suchým procesem.

Asie

Indonézie je tvořena stovkami ostrovů a ostrůvků, kávou proslulé jsou především ty větší – Sumatra, Jáva a Sulawesi.

Sazenice kávovníku se do Indonézie dostala s holandskými kolonialisty v 17. století. Na dobrou kávu se zde vyplatí počkat. Alespoň to si myslí obchodníci, kteří ji s vidinou vyššího zisku skladují někdy i celé roky. Překvapivě to ale není na škodu, káva je díky tomu chuťově nezaměnitelná.

Do Vietnamu se káva dostala s francouzskými misionáři, kteří s sebou rostlinku dovezli. Dnes atakuje druhou příčku ve světové produkci kávy, a to převážně díky Robustě, kterou se ozvláštňují směsi Arabiky.

Filipíny se pyšní nejdražší kávou na světě – cibetkovou kávou, která prochází přes trávící trakt cibetky.

Jakou kávu si vybrat

Jak zjistit, která káva vám sedí nejvíce? Jinak než ochutnáváním to nepůjde.

Existují služby, které kávu předvyberou a formou předplatného vám ji zašlou každý měsíc domů.

Případně máte možnost objednat degustační balíček, ve kterém naleznete nejrůznější druhy kávy podle místa původu a chuťového profilu.