Proč se říká italská káva, když se v Itálii žádná nepěstuje

Jasně. Etiopská káva pochází z Etiopie, brazilskou kávu najedete v Brazílii. To nikoho nepřekvapí. Jak je to ale s italskou kávou? Není zvláštní, že se v Itálii káva nepěstuje a přesto je italská káva po celém světe pojmem, který označuje kvalitní kávu? Pojďme se podívat, jak označení vzniklo a jestli stále platí.

Italská káva punc kvality?

Slovní spojení italská káva je (anebo přinejmenším bylo) lákadlem pro všechy ty, kteří si chtěli pochutnat na kvalitní kávě, většinou připravované jako espresso. Ještě před několika lety vývěsní štíty kaváren hlásaly „pravá italská káva“ nebo jiné obměny toho hesla a Itálie se stala kávovou velmocí. Vždyť samotné espresso, stejně jako moka konvička Bialetti, mají domov právě zde.

Pěstování kávy v Itálii

Sýry z kvalitného mléka a víno z úžasných vinic v Itálii najdeme, rostlinky kávovníku ale nikoliv. Pěstování kávy v Itálii prostě není možné, a to kvůli svému geografickému umístění. Kávě se jednoduše daří v subtropickém a tropickém pásu, v tzn. Kávovém pásu, kde má pro růst ideální podmínky. Ty v Itálii nejsou. Jsou ale v Africe, Střední a Jižní Americe, Indii, Číně, Austrálii a Indonézii.

Proč tedy italská?

Je to poměrně jednoduché, ale musíme do historie. V 18. století byl Karlem VI. ustanoven v Trieste přístav, do kterého se díky jeho strategické poloze sjížděly lodě ze zemí, kde se káva pěstuje. Všechny obtěžkané pytly se zelenými zrnky ještě nepražené kávy. Zde měli obchodníci možnost koupit si kávu a prodávat ji především do zemí tehdejšího Rakouska-Uherska. Samozřejmě jako pravou italskou. Městu se začalo brzy přezdívat Italské hlavní město kávy.

Italská trikolora neznamená zemi původu kávy

Trikolora a značka „Italská káva“ neříká nic o zemi původu.

Zajímavosti italské kávy

V prostředí kaváren se po celém světě vždy shromažďovali intelektuálové, spisovatelé, politici a filozofové. Město Trieste si jako své bydliště na dlouhých 10 let vybral i spisovatel James Joyce, jehož socha dnes zdobí jednu z ulic. Další zajímavostí je i to, že město téměř dvojnásobně převyšuje statistiky v množství spotřebované kávy na hlavu – zatímco průměrný Ital spotřebuje necelých 6 kg kávy za rok, lidé v Trieste spotřebují téměř 10 kg. Na celém světě se každý rok přepraví více než 2 miliony pytlů kávy. Je neskutečné, že skoro 20% z tohoto čísla (zhruba 350 000 tun) se doveze do skladů proslulé kávové značky Illy. Ta denně upraží těžko uvěřitelných 100 tun kávy, zabalí a pošle dále do světa. Ve městě najdete i desítky dalších malých pražíren a od roku 1999 i kávovou univerzitu – Università del Caffè illy.

Je italská káva kvalitnější?

Z informací výše je patrné, že označení italská káva opravdu vlastně nic neznamená. Kávy z různých kontinentů mohou být v různých kvalitách a je úplně jedno, jestli se kávová zrnka dovezla do Itálie nebo do Norska. Existují dokonce i značky, které kávu balí a praží mimo Itálii, kam byla dovezena. Kouzelnou nálepku si na balení ale umístí. Italská káva už je prostě označení, které časem ztratilo význam. Pokud hledáte výbornou kávu, kterou budete kupovat domů, označení „italská“ rozhodně kvalitu nezaručí. Spíše vyzkoušejte nejrůznější kávové degustační balíčky, které nabídnou kávu ze všech koutů světa.