Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Proč se říká italská káva, když se v Itálii žádná nepěstuje

Proč se říká italská káva, když se v Itálii žádná nepěstuje


Jasně. Etiopská káva pochází z Etiopie, brazilskou kávu najedete v Brazílii. To nikoho nepřekvapí. Jak je to ale s italskou kávou?

Není zvláštní, že v Itálii se káva nepěstuje a přesto je italská káva po celém světe pojmem, který označuje kvalitní kávu? Pojďme se podívat, jak označení vzniklo a jestli stále platí.

Italská káva punc kvality?

Slovní spojení italská káva je (anebo přinejmenším bylo) lákadlem pro všechy ty, kteří si chtěli pochutnat na kvalitní kávě, většinou připravované jako espresso.

Ještě před několika lety vývěsní štíty kaváren hlásaly „pravá italská káva“ nebo jiné obměny toho hesla a Itálie byla považována za kávovou velmoc. Vždyť samotné espresso, stejně jako moka konvička Bialetti, mají domov právě zde.

V Itálii má pití kávy velice silnou tradici. Dá se říci, že byste si mohli seřídit hodinky podle typu kávy, který se zrovna servíruje u stolečku vedle vás. Například káva s mlékem se pije zásadně do 11 hodiny dopolední. Pokud si tedy objednáte cappuccino odpoledne, i kdybyste měli knír jako panáček na bialetce, budete jako turista okamžitě odhalen. V případě, že se podobného přešlapu dopustítě večer, je možné, že kávu nedostanete vůbec.

Pěstování kávy v Itálii

Sýry z kvalitného mléka a víno z úžasných vinic v Itálii najdeme, rostlinky kávovníku ale nikoliv. Pěstování kávy v Itálii prostě není možné, a to kvůli svému geografickému umístění.

Kávě se jednoduše daří v subtropickém a tropickém pásu, v tzn. Kávovém pásu, kde má pro růst ideální podmínky – úrodnou půdu, mírné teploty a větší množství srážek. Káva by sice teoreticky na území Itálie růst mohla, ale moc by se jí nedařilo a její pěstování by nebylo ekonomicky efektivní.

Naproti tomu v Africe, Střední a Jižní Americe, Indii, Číně, Austrálii a Indonézii jsou podmínky pro pěstování kávy mnohem lepší.

Proč tedy italská?

Je to poměrně jednoduché, ale musíme do historie. V 18. století byl Karlem VI. ustanoven v Trieste přístav, do kterého se díky jeho strategické poloze sjížděly lodě ze zemí, kde se káva pěstuje.

Všechny obtěžkané pytly se zelenými zrnky ještě nepražené kávy. Zde měli obchodníci možnost koupit si kávu a prodávat ji především do zemí tehdejšího Rakouska-Uherska. Samozřejmě jako pravou italskou. Městu se začalo brzy přezdívat Italské hlavní město kávy.

Proč se říká italská káva, když se v Itálii žádná nepěstuje
Trikolora a značka „italská káva“ neříká nic o zemi původu.

Zajímavosti italské kávy

V prostředí kaváren se po celém světě vždy shromažďovali intelektuálové, spisovatelé, politici a filozofové. Město Trieste si jako své bydliště na dlouhých 10 let vybral i spisovatel James Joyce, jehož socha dnes zdobí jednu z ulic.

Další zajímavostí je i to, že město téměř dvojnásobně převyšuje statistiky v množství spotřebované kávy na hlavu – zatímco průměrný Ital spotřebuje necelých 6 kg kávy za rok, lidé v Trieste spotřebují téměř 10 kg.

Na celém světě se každý rok přepraví více než 2 miliony pytlů kávy. Je neskutečné, že skoro 20% z tohoto čísla (zhruba 350 000 tun) se doveze do skladů proslulé kávové značky Illy. Ta denně upraží těžko uvěřitelných 100 tun kávy, zabalí a pošle dále do světa.

Ve městě najdete i desítky dalších malých pražíren a od roku 1999 i kávovou univerzituUniversità del Caffè illy.

Je italská káva kvalitnější?

Z informací výše je patrné, že označení italská káva opravdu vlastně nic neznamená. Tedy alespoň co se kvality týče.

Kávy z různých kontinentů mohou být v různých kvalitách a je úplně jedno, jestli se kávová zrnka dovezla do Itálie nebo do Norska.

Existují dokonce i značky, které kávu balí a praží mimo Itálii, kam byla pouze dovezena. Kouzelnou nálepku si na balení ale umístí.

Italská káva už je prostě označení, které časem ztratilo význam. Pokud hledáte výbornou kávu, kterou budete kupovat domů, označení „italská“ rozhodně kvalitu nezaručí. Spíše vyzkoušejte nejrůznější kávové degustační balíčky, které nabídnou kávu ze všech koutů světa. Můžete si tak udělat obrázek sami.