Kávovník – nenáročná rostlina tropů

Mnohým z nás se při vyslovení slova káva vybaví černý a energii dávající nápoj. Vše ale začíná u rostliny kávovník. Jak se pěstuje? Kde a proč? A můžeme si jej vypěstovat i doma?

Kde můžeme kávovník najít

Věčně zelený kávovník je rostlina hojně se vyskytující v tropickém ale i subtropickém pásu. Konkrétně v tzn. Kávovém pásu (The Coffee Bean Belt), jenž se nachází mezi obratníky raka a kozoroha a obsahuje státy Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, rovníkové Afriky a Madagaskaru, Indie a jihovýchodní Asie.

Jiné prostředí, jiná chuť

Plantáže najdeme v nížinách i vysoko v horách. To, kde káva roste (teplota, nadmořská výška, množství srážek, kvalita půdy, …) ovlivňuje výslednou chuť kávových zrn.

I když potřebuje vlhko a teplo (teplota by neměla klesnout pod 10°C, spokojí se ale i s 18 – 22 °C), před ostrým sluncem jej pěstitelé musí schovávat do stínu banánovníků nebo kukuřice. To, jaké má kávovník podmínky ovlivní kvalitu a chuť výsledné kávy. První úroda se obvykle zadaří po 3 až 4 letech, ale díky své houževnatosti může kávovník plodit ještě dalších 50 let.

Kávová plantáž

Kávová plantáž

Kávové třešinky

Plody kávovníku nazýváme kávové třešně. Jsou to malé kuličky červené nebo v některých případech i žluto-oranžové barvy, které dozrávají překvapivě dlouho – 9 až 14 měsíců. Ty zemědělci sklízí třeba i několikrát ročně, záleží na poloze konkrétní plantáže. Obvykle každá třešinka obsahuje dvě, k sobě otočená, kávová zrna. Zajímavostí je, že v jednu chvíli může mít rostlina květy a zralé i nezralé plody zároveň. Možná, že překvapí i to, že ze slupek, které obalují kávové zrno se připravuje zdravý a kofeinem rovněž oplývající nápoj s názvem Cascara.

Dozrávající kávové třešinky

Dozrávající kávové třešinky

Všude dobře, doma v Africe!

Tuto rostlinu řadíme mezi ovocné dřeviny a vyskytuje se v podobě keře či nevysokého stromku. Rod kávovníku zahrnuje asi 100 druhů, které, i když mají svůj domov v Africe, na Madagaskaru nebo Maskarénských ostrovech, se pěstují téměř po celém světě (více informací v článku Kde roste a jak se sklízí káva) . Tedy samozřejmě tam, kde to počasí dovolí. Informace o druzích kávovníků si můžete přečíst v článku Arabica nebo robusta?

Kávovník u vás doma

Pokud byste přeci jen chtěli „matičku přírodu“ oklamat, můžete si kávovník vypěstovat doma v květináči. Jedná se o nenáročnou dřevinu, kterou si pěstitelé právě díky jejím vlastnostem velmi oblíbili. I přes její původ jí nevadí ani suchý vzduch ani nedostatek světla. K dostání je v mnoha obchodech ať už v podobě semen nebo předpěstovaných keříků.

Dekorace i pochoutka zároveň

Kávovník se může stát skvělou dekorací bytu především v době květenství, kdy je ozdoben bílými či žlutými voňavými květy podobnými jasmínu. Můžete si zkusit, jaké to je vypěstovat si vlastní kávová zrna a připravit z nich po upražení kávu. Vaše příští návštěva toto nevšední pohoštění jistě ocení.

Květenství

Květenství

Autor: Kateřina Tomanová