Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Otoč kelímek - o co jde a jak začít kelímky otáčet?

Otoč kelímek – o co jde a jak začít kelímky otáčet?


Každodenní rituál pití kávy „take-away“ s sebou nese jeden problém – kelímky. Těch se jenom u nás spotřebuje ročně zhruba 350 milionů. Zaplavujeme se tunami špatně recyklovatelného odpadu. Od června 2018 se služba Otoč kelímek snaží tuto situaci zlepšit tím, že nabízí kelímky na více použití v partnerských kavárnách a provozech po celé České republice.

Proč otáčet kelímky?

V prvé řadě proto, že je to ekologické a šetrné vůči přírodě. Kelímky Otoč kelímek je možné používat neustále dokola (tedy kromě vrchního víčka). Jsou z polypropylenu, jež je plně recyklovatelný a na rozdíl od většiny těch jednorázových neobsahují chemikálii Bisfenol A, která podle mnohých výzkumů stojí za některými zdravotními problémy.

Otoč kelímek - o co jde a jak začít kelímky otáčet?
Takto vypadá kelímek, který si můžete půjčit

Jak začít otáček kelímky?

Je to snadné. Stačí se podívat, jestli je vaše oblíbená kavárna na seznamu zapojených podniků na webu služby Otoč kelímek. V současné době můžete začít otáček kelímky na na více než stovce míst v celé České republice. Především v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně.

Otoč kelímek - o co jde a jak začít kelímky otáčet?
Kelímky si můžete půjčit již ve více než 100 provozech po celé ČR.

Ideální stav je samozřejmě takový, že po cestě do práce najdete kavárny dvě. V první si kávu objednáte a zaplatíte 50 Kč zálohu, v druhé vrátíte kelímek. A to klidně i špinavý. A pokud se vám v práci kelímků nakupilo deset, vůbec to nevadí. Všechny je vrátíte najednou v jakémkoliv zapojeném provozu. Je to snadné.

Pro vrácení kelímku v druhé kavárně ani nepotřebujete účtenku z té první. Stačí jen donést kelímek a vzít si nový (případně si nechat vyplatit zálohu).

Čím víc, tím líp

V množství je síla. Čím více provozů bude tyto vratné kelímky používat, tím méně se spotřebuje kelímků jednorázových. V současné době je jich více než stovka. Pokud provozujete kavárnu nebo třeba čajovnu, kontaktujte Otoč kelímek, určitě se ozvou.

Rozhovor se zakladatelem Janem Havránkem

Měli jsme možnost krátce vyzpovídat autora projektu Jana Havránka. Přečtěte si, jak na nápad vratných kelímků přišel a jaké jsou jeho plány do budoucna.

Jak jste na nápad vratných kelímků přišel?

Inspiraci jsem našel v Německu, kde takové projekty fungují už dva roky. Tou dobou nicméně fungovaly pouze tam a na Novém Zélandu, takže se jednalo o poměrně unikátní věc nejen v rámci Evropy.

Jaká byla reakce prvních kaváren?

Hodně pozitivní a do dneška je. Máme minimum kaváren, kterým náš projekt nedává smysl. Zodpovědný přístup a minimalizace používání jednorázového odpadu je teď velká věc, kterou řeší nejen kavárníci a jejich zákazníci.

Kolik lidí na projektu pracuje?

Tak 2,5 člověka dohromady. Je v tom hodně práce konzultantů (hygiena, právník, daňař).

Byl jste osobně ve všech provozech, které jsou do projektu zapojeny?

Takřka ve všech. Všem zájemcům nabízím osobní schůzku, kde projekt představíme. Stejně tak probíhá první závoz skoro vždy osobně.

Máte v hlavě i další podobné projekty, které byste chtěl realizovat?

Mám, ale spíš se teď snažím zkoordinovat velký zájem z ČR. Čekají nás nějaké další produkty ke kelímkům a pak samozřejmě i postup za hranice.