Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Kávové makronky mohou ozvláštnit štědrovečerní tabuli

Kávové vánoční cukroví


Svátky se nezadržitelně blíží a k nim neodmyslitelně patří cukroví. Vybrali jsme pro Vás některé recepty na kávové vánoční cukroví, kterým rozhodně vylepšíte sváteční tabuli. Pokud si z naší nabídky nevyberete, nezapomeňte na to, že špetka kávy se hodí téměř do jakéhokoliv cukroví.

Kávové makronky mohou ozvláštnit štědrovečerní tabuli
Kávové makronky mohou ozvláštnit štědrovečerní tabuli

Kávové makronky

Surovina Množství
Mandlová mouka100 g
Moučkový cukr100 g
Kvalitní jemně mletá káva1 lžička
Bílek ze 3 vajec
Mascarpone 100 g
Kakao50 g
Prášek na pečeníčajová lžička

Postup

Na pečící papír si naznačte kolečka s průměrem cca 4 cm a dostatečnými mezerami, aby se makronky nespekly. Papír položte na plech a dejte stranou. Zatím si rozehřejte troubu na 160 °C. Následně si všechno sypké (mouku, cukr, káva a kakao) promíchejte mixérem. Pak si vyšlehejte bílky do sněhu a postupně přidávejte cukr (cca 80 g). Až je sníh vyšlehaný (začne tvořit kopečky), přes sítko prosívejte sypkou směs z mixéru a vmíchávejte.

V této fázi přidejte i lžičku prášku na pečení. Směs dejte do cukrářského sáčku a tvořte makronky na pečící papír dle nakreslené šablony. V troubě pečeme 10 až 15 minut a po vyjmutí necháme pěkně vychladnout. Teprve pak opatrně sundáváme z plechu. Krém se připraví z mascarpone a kakaa (poměr dle vaší chuti) a pomaže se jedna strana makronky, druhou přiložíme.

Kávová Mokka

Surovina Množství
Hladká mouka30 dkg
Cukr20 dkg
Máslo18 dkg
Ořechy12 dkg
Vejce1 ks
Mletá káva1 lžíce

Postup

Namáčíme jednu stranu cukroví do čokolády, na kterou pak umístíme jeden kousek ořechu. Kávový krém vytvoříme tak, že rozklepneme 1 vejce, přidáme 10 dkg cukru a šleháme do ztuhnutí. Do vychladlé směsi pak vmícháme osminku másla a přidáme kakao nebo rum.

Kávové rohlíčky

Surovina Množství
Ořechová jádra120 g
Jemně mletá káva1 lžička
Bílky2
Lžíce medu3
TukNa vymazání plechu

Postup

Do misky nasypeme jemně nastrouhaná jádra ořechů nebo mandlí a přidáme lžičku mleté kávy. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med. Tuhý sníh přidáme k ostatním surovinám a promícháme. Na tukem vymazaném plechu tvoříme lžičkou malé hromádky, nebo na vále posypaném nastrouhanými jádry ořechů vytvarujeme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme formičkou rohlíčky. Plech vyložíme do mírně vyhřáté trouby a rohlíčky zvolna pečeme – sušíme. Místo kávové příchuti můžeme připravit rohlíčky skořicové nebo i kakaové.

Nepečená kávová zrna

SurovinaMnožství
Máslo8 dkg
Cukr moučka7 dkg
Kakao2 lžičky
Piškoty10 dkg

Postup

Máslo necháme změknout. Piškoty a ořechy společně umeleme. Piškoty smícháme s kakaem a kávou. Máslo utřeme s rumem a vmícháme piškotové drobky. Ze všeho vypracujeme tužší těsto. Rum a ořechy dáme podle chuti. Z těsta vyválíme několik malých válečků, ze kterých následně krájíme malé oválky. V jejich středu vytvoříme rýhu a vytvarujeme kávová zrna. Kávová zrna necháme aspoň den uležet, aby piškotové drobky nasákly vůni a chuť ostatních surovin.

Počítejte s tím, že těsto po přidání kávy bude tmavší
Počítejte s tím, že těsto po přidání kávy bude tmavší

Pokud jste zde nenašli svůj oblíbený recept na kávové vánoční cukroví, neváhejte se o něj podělit – přidejte jej do komentářů níže, ať si mohou pochutnat také ostatní.
Dobrou chuť!