Kávové vánoční cukroví

Svátky se nezadržitelně blíží a k nim neodmyslitelně patří cukroví. Vybrali jsme pro Vás některé recepty na kávové vánoční cukroví, kterým rozhodně vylepšíte sváteční tabuli. Pokud si z naší nabídky nevyberete, nezapomeňte na to, že špetka kávy se hodí téměř do jakéhokoliv cukroví.

Kávové makronky mohou ozvláštnit štědrovečerní tabuli

Kávové makronky mohou ozvláštnit štědrovečerní tabuli

Kávové makronky

SurovinaMnožství
Mandlová mouka100 g
Moučkový cukr100 g
Kvalitní jemně mletá káva1 lžička
Bílek ze 3 vajec
Mascarpone
100 g
Kakao
50 g
Prášek na pečeníčajová lžička

Postup

Na pečící papír si naznačte kolečka s průměrem cca 4 cm a dostatečnými mezerami, aby se makronky nespekly. Papír položte na plech a dejte stranou. Zatím si rozehřejte troubu na 160 °C. Následně si všechno sypké (mouku, cukr, káva a kakao) promíchejte mixérem. Pak si vyšlehejte bílky do sněhu a postupně přidávejte cukr (cca 80 g). Až je sníh vyšlehaný (začne tvořit kopečky), přes sítko prosívejte sypkou směs z mixéru a vmíchávejte.

V této fázi přidejte i lžičku prášku na pečení. Směs dejte do cukrářského sáčku a tvořte makronky na pečící papír dle nakreslené šablony. V troubě pečeme 10 až 15 minut a po vyjmutí necháme pěkně vychladnout. Teprve pak opatrně sundáváme z plechu. Krém se připraví z mascarpone a kakaa (poměr dle vaší chuti) a pomaže se jedna strana makronky, druhou přiložíme.

Kávová Mokka

SurovinaMnožství
Hladká mouka30 dkg
Cukr20 dkg
Máslo18 dkg
Ořechy12 dkg
Vejce1 ks
Mletá káva1 lžíce

Postup

Namáčíme jednu stranu cukroví do čokolády, na kterou pak umístíme jeden kousek ořechu. Kávový krém vytvoříme tak, že rozklepneme 1 vejce, přidáme 10 dkg cukru a šleháme do ztuhnutí. Do vychladlé směsi pak vmícháme osminku másla a přidáme kakao nebo rum.

Kávové rohlíčky

SurovinaMnožství
Ořechová jádra, 120 g
Jemně mletá káva1 lžička
Bílky2
Lžíce medu3
TukNa vymazání plechu

Postup

Do misky nasypeme jemně nastrouhaná jádra ořechů nebo mandlí a přidáme lžičku mleté kávy. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med. Tuhý sníh přidáme k ostatním surovinám a promícháme. Na tukem vymazaném plechu tvoříme lžičkou malé hromádky, nebo na vále posypaném nastrouhanými jádry ořechů vytvarujeme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme formičkou rohlíčky. Plech vyložíme do mírně vyhřáté trouby a rohlíčky zvolna pečeme – sušíme. Místo kávové příchuti můžeme připravit rohlíčky skořicové nebo i kakaové.

Nepečená kávová zrna

SurovinaMnožství
Máslo8 dkg
Cukr moučka7 dkg
Kakao2 lžičky
Piškoty10 dkg

Postup

Máslo necháme změknout. Piškoty a ořechy společně umeleme. Piškoty smícháme s kakaem a kávou. Máslo utřeme s rumem a vmícháme piškotové drobky. Ze všeho vypracujeme tužší těsto. Rum a ořechy dáme podle chuti. Z těsta vyválíme několik malých válečků, ze kterých následně krájíme malé oválky. V jejich středu vytvoříme rýhu a vytvarujeme kávová zrna. Kávová zrna necháme aspoň den uležet, aby piškotové drobky nasákly vůni a chuť ostatních surovin.

Kávové cukroví

Těsto
SurovinaMnožství
Hladká mouka100 g
Celozrnná pšeničná mouka100 g
Máslo nebo rostlinný tuk150 g
Moučkový cukr100 g
Mleté vlašské ořechy80 g
Vaječný žloutek1
Mletá káva1 vrchovatá lžíce
Mléko1 lžíce
SůlMalá špetka
Kávová poleva na cukroví
SurovinaMnožství
Silná instantní káva1 lžíce
Vařící voda20 ml
Hnědý cukr80 g
Máslo75 g
Mléko50 ml
SůlMalá špetka
Poleva
[table “” not found /]

Postup

Na vál prosejeme mouku, přidáme prosetý cukr, žloutek, ořechy a kávu. Přidáme změklé máslo a zaděláme s trochou mléka na hladké těsto. Těsto vyválíme na plát silný 2 – 3 mm. Troubu nahřejeme na 170°C. Formičkou vykrajujeme požadovaný tvar a naskládáme na plech s pečícím papírem. Plech dáme do trouby a pečeme asi 7 – 8 minut. Sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Připravíme kávovou polevu na cukroví. V kastrůlku nahřejeme vodu s kávou, přidáme cukr, máslo, mléko, špetku soli a necháme za občasného míchání povařit asi 8 minut. Odstavíme a mícháme, dokud krém nezchladne a nezhoustne. Polevou pak slepíme vychladlé cukroví k sobě.

V misce smícháme prosetý cukr s horkou kávou dohladka. Polevou potřeme slepené cukroví a podle vlastní fantazie dozdobíme.

Kávové pusinky

Ingredience

Těsto
[table “” not found /]
Poleva na kávové cukroví
[table “” not found /]

Postup

Z bílků ušleháme sníh nad párou, postupně přidávejte cukr, dokud není sníh zcela tuhý. Troubu předehřejte na 120 °C. Espresso smíchejte se škrobovou moučkou a opatrně vmíchejte do bílkové hmoty. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem a stříkejte malé kolečka o průměru 3 cm. Na kolečka nastříkejte do prstence okraje a sušte v otevřené troubě při teplotě 90 °C po dobu 45 minut. Pusinky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. Na polevu nasekejte nahrubo hořkou čokoládu a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni. Dochuťte skořicí a nechte částečně vychladnout. Následně ponořte dolní polovinu pusinek do čokoládové polevy, přendejte na čistý plech a nechte zaschnout.

Počítejte s tím, že těsto po přidání kávy bude tmavší

Počítejte s tím, že těsto po přidání kávy bude tmavší

Pokud jste zde nenašli svůj oblíbený recept na kávové vánoční cukroví, neváhejte se o něj podělit – přidejte jej do komentářů níže, ať si mohou pochutnat také ostatní.
Dobrou chuť!