Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Za french press z nerezu si připlatíte, ale stojí to za to

French press: na co se zaměřit při výběru a jak z něj připravit tu nejlepší kávu


Espresso to není, ale skvělou kávu z něj také dostanete! Někteří dokonce tvrdí, že určité kávy jsou nejchutnější právě z french pressu.

Navíc je vše velice jednoduché. Stačí pouze zalít namletou kávu ve skleněné nádobce horkou vodou, pořádně promíchat a opatrně stlačit píst.

Jak se pracuje s přístrojem, který se objevil již v 19. století ve Francii, a co vlastně french press činí jedinečným?

Historie french pressu

Předchůdce french pressu, jak jej známe dnes, vznikl původně jako celokovové zařízení, a to v roce 1852 ve Francii. Tento model pánů Mayera a Delforgeala nebyl schopný kvalitně filtrovat kávu, což se samozřejmě podepsalo na její chuti. V podobě, jaké jej známe dnes, byl patentovaný až italským designérm Attilio Calimanim v roce 1929.

Díky tomu, že se french press rozšířil po celém světě, vznikly pro něj nejrůznější názvy – můžeme se setkat s názvem cafetière (což je z francouzštiny a znamená kávovar, ačkoliv french press kávu vlastně nevaří).

Zajímavější pojmenování – opět z francouzštiny – je сafetière à piston neboli kávovar s pístem. Díky oblíbenosti french pressu v anglicky hovořících zemích se můžeme setkat také s názvy press pot, coffee press a coffee plunger – a všechny budou označovat french press.

Nalévání horké vody do french pressu
Kávu po stlačení pístem přelijte do jiné nádobky

Předtím, než french press koupíte

Předtím, než otevřete stránky e-shopu nebo zavítáte do kamenné prodejny, odpovězte si nejprve na několik otázek, které vám pomohou vybrat si ten správný typ a velikost.

Pro kolik lidí kávu pravidelně chystáte? Nejčastěji se káva z french pressu servíruje do šálků o objemu 100-150 ml. Pokud jste dva, vystačí vám to na 3 šálky (0.35 l). Pokud je vás více, nebo vypijete kávy hodně, zvolte velikost pro 8 šálků (1 l).

Bude s vámi cestovat? Pokud ano, rozhodně zvolte nerez místo skla (byť tvrzeného). Konvička z nerezu toho vydrží opravdu hodně. Na druhou stranu, přes tu skleněnou máte možnost přípravu kávy lépe kontrolovat.

Na jak dlouho jej kupujete? Tato otázka se může zdát zvláštní, ale ve skutečnosti je ryze praktická. Na konvičce toho sice není moc co zničit, nicméně jednou za pár let je potřeba vyměnit sítko pístu, které se opotřebovává. Pokud koupíte levný v supermarketu, většinou nejsou k dispozici náhradní díly a konvičku tak po poměrně krátké době můžete vyhodit. Pro značkové french pressy náhradní díly seženete většinou bez problému.

Jak french press funguje a proč je z něj káva tak dobrá?

Toto zařízení je postaveno na jednoduchém principu louhování a následné filtrace pomleté kávy. I přes poměrně primitivní funkcionalitu je káva z french pressu opravdu lahodná a říká se, že některé druhy káv opravdu rozvinou své chutě právě a pouze ve french pressu. Proč? Pokud připravujeme kávu filtrováním přes filtrační papír třeba v překapávači Hario V60, zachytí se v něm kávové oleje a káva tak ztrácí chuťovou kvalitu.

V moka konvičce zase díky varu, který vodu přes kávu „prožene“ dojde k jejímu spaření, které opět negativně ovlivní chuť. French press žádný z těchto neduhů nemá – káva se volně prohání v konvičce, louhuje se a vytváří plnou a krémovitou chuť. Na druhou stranu v šálku někdy končí i kousky rozemletých zrnek, které filtr nezachytil.

Zajímavosti

Je zvláštní, že french press, jak jej známe dnes, vlastně vůbec není francouzského, ale italského původu. Původní francouzský model sice french press připomínal, ale stále k němu měl daleko. Zajímavé také je, že značka, která se proslavila výrobou konkurenční metody přípravy kávy – Bialetti – patří mezi největší výrobce právě french pressů.

Jak si připravit perfektní kávu z french pressu?

  1. Nádobku (perfektně čistou) si předehřejte.
  2. Vsypte do ní namletou (ideálně jednodruhovou) kávu. Ideálně namletou na hrubost označenou přímo jako „french press“. Namletá káva má zrníčka o velikosti zhruba jako zrnka krystalového cukru.
  3. Zalijte téměř vařící vodou. Pokud nemáte konvici, která přesně ukazuje teplotu vody (kvůli optimální teplotě 93 °C), můžete nechat vodu v konvici převařit a nechat půl minuty odstát.
  4. Následně kávu ve vodě dobře promíchejte a přiklopte vrchní částí s filtrem (kvůli úniku tepla) tak, aby filtr lehce „zajel“ pod kávovou krustu vytvořenou na hladině.
  5. Počkejte 3-4 minuty a píst se sítkem opatrně stlačte ke dnu. Stlačujte píst velice pomalu – káva by mohla pod tlakem doslova explodovat a nehezky vás opařit.
  6. Po stlačení už na nic nečekáme a kávu naléváme – je nutné z konvičky přelít veškerou zbylou kávu, aby se dále nelouhovala. Výsledný přelouhovaný mok by měl s kávou společného jen málo a podle dostupných zdrojů se dlouhým louhováním do kávy dostávají látky, které jsou zdraví škodlivé.
Koupit french press