Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Cascara: připravte si nápoj ze slupek kávových zrnek

Cascara: připravte si nápoj ze slupek kávových zrnek


Slupky, které obalují kávová zrnka, mohou být považovány za odpad. Do koše ale rozhodně nepatří. Můžete si s nimi totiž připravit zdravý a chutný nápoj, který se pil v dobách, kdy pražení kávy ještě nikdo neznal. Jak cascara chutná, jak ji správně připravit a kde ji koupit?

Cascara a její historie

Káva se začala pražit až někdy v 15. století. Do té doby se pila údajně tak, že se připravovala podobně jako čaj. Nápoj cascara je tedy s velkou pravděpodobností ještě o několik století starší.

Příprava cascary byla donedávna známá pouze v oblastech Etiopie, Somálska, Jemenu nebo třeba Bolívie, kde si jí říká sultana.

Název cascara pochází ze španělského slova cáscara což znamená lusk. Rozhodně se nejedná o jediný nápoj, který se z kávovníku připravuje. Například nápoj Amertassa je vlastně takový vývar z jeho usušených větviček.

Cascara v ruce
Cascara – sušená dužina bobulí kávovníku

Vlastnosti cascary

Podobně jako zelená káva obsahuje i cascara více vitamínů a antioxidantů, které se při pražení ničí. Oproti zelené kávě ale cascara obsahuje kofeinu zhruba 2x až 4x méně. Pro některé nevýhoda, pro některé výhoda. Pro lepší představu, kolik kofeinu z cascary můžete dostat, mrkněte na tabulku níže.

Cascara je velice zdravá, obsahuje totiž polyfenoly, které posilují imunitní systém. Pomáhá také udržet mozek v perfektním stavu a chrání před depresemi. Obsahuje také železo, a to v množství až 3× větším než má špenát. Další látku, kterou cascara nabízí je draslík, kterého obsahuje 2× více než banán.

Jak cascara chutná

Chuť výrazně ovlivňuje to, z jakého druhu kávovníku slupky jsou a jak byly zpracovány. Podobně jako u sklizně kávových zrnek, pokud se slupka odstraňuje strojově, chuť bere za své. Stroj nemůže nahradit přirozený proces suché metody, kdy se vlivem teploty zrnko ze slupky vyloupne samo.

Slupky, které obalují plod kávovníku, jsou nasládlé a chuťově může výsledný nápoj připomínat rooibos nebo čaj z šípků. Navíc s dávkou kofeinu i prospěšných antioxidantů.

Cascara slupky
Na pohled může cascara připomínat barvou sušené maso, tvarem kousky kůry a vůní pak rozinky.

Cascara a její příprava

Příprava je velice jednoduchá, nedá se na ní totiž téměř nic pokazit. Stopky a teploměr nepotřebujete, na přesné poměry můžete zapomenout. Všechny údaje níže berte pouze jako orientační.

  1. Do 0,5 l vroucí vody vsypte cca 20 g cascary.
  2. Nechte 5-10 minut louhovat.
  3. Přes sítko přelijte do šálků.

Pokud chcete intenzivnější chuť, jednoduše nechte nápoj louhovat déle, anebo přidejte více cascary.

Pro ideální chuť doporučujeme zalévat filtrovanou vodou. Do cascary se tradičně přidává skořice, zázvor, ale někdy také i muškátový oříšek. Ačkoliv je nápoj sám poměrně sladký, můžeme do něj přidat ještě med a citron.

Ledová cascara

V létě nám vychlazená cascara v kombinaci s ledem a pomerančovou nebo citronovou šťávou může pomoci vyhrát válku s horkem. Samotná příprava ledové cascary může připomínat přípravu cold brew.

  1. 20 g cascary zalijte 0,5 l studené vody.
  2. Vložte do lednice a nechte 24 hodin odstát.
  3. Přes sítko přelijte do šálků.

Kde cascaru koupit

V České republice jsme o možnost koupit si cascaru přišli mezi roky 2018 a 2022. V té době byla totiž zařazena na seznam tzv. nových potravin Ministerstvem zemědělství.

Tyto nové potraviny pak musely projít autorizací pro evropský trh. V rámci ní se hodnotilo, jestli jsou pro evropské spotřebitele bezpečné. Vše naštěstí dopadlo dobře a od 14.1.2022 si ji opět můžeme užívat do sytosti.

Na českém internetu si můžete cascaru koupit např. na níže uvedených e-shopech.

ProdejceMnožstvíCenaOdkaz
ManuCafe500 g511 KčKoupit
Lázeňská káva500 g720 KčKoupit

Připadá vám, že je cascara drahá? Není divné, že něco, co bylo původně odpadní produkt při sušení kávy, ji v ceně vlastně předběhlo?

Poměrně vysoká cena cascary je zapříčiněna tím, že celou dávku může zničit byť jediná nezralá třešinka. I samotný proces zpracování je náročný a tudíž finančně nákladný. Věnuje se mu jen pár farem a cascary je tak málo. Rozhodně to ale stojí za to. Pokud si chcete rozšířit obzory o další nápoj z kávy, určitě nebudete zklamaní.