Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Dallah - slovo jako z pohádek Tisíce a jedné noci

Dallah – slovo jako z pohádek Tisíce a jedné noci


Dallah, tento tajemný název označuje typickou konvičku na přípravu arabské kávy. Jak se v ní káva připravuje, s jakým kořením a jakou rukou musí být šálky servírovány?

Symbol přátelství na mincích

První zprávy o dallahu pocházejí z poloviny 17. století od obyvatel arabského poloostrova, následně se jeho používání rozšířilo k beduínům a obyvatelům oblasti dnešního Perského zálivu. Konvička hraje v životech místních tak významnou roli, že bývá často zobrazována i na místních platidlech. Její tvar je specifický pro své cibulovité tělo, úzké hrdlo a speciálně tvarovanou nálevkou ve tvar půlměsíce. Obyčejně dostanete kávu připravenou v mosazné nebo ocelové variantě, v královských palácích ale můžete narazit i na konvičky ze zlata.

Konvička vyobrazená na minci
Konvička vyobrazená na minci

Servírování qahwy je tu považováno za akt pohostinosti a přátelství. Kávu z této konvičky vám nabídnou téměř v každé domácnosti, šálek si dáte i s obchodními partnery. Samotná kávová zrna můžete obdržet i jako pozornost nebo dokonce svatební dar. Nikdy pozvání na šálek neodmítejte, bylo by to bráno jako neúcta k hostiteli.

Dallah - slovo jako z pohádek Tisíce a jedné noci
Konvička dallah v nejrůznějších tvarech a velikostech na tržišti v ománském Muscatu.
Foto: Kateřina Jakubíčková

Příprava a servírování

A teď k samotné přípravě a servírování. Ty mohou na našince působit dosti cizokrajně.

  1. Tradičně se používají nepražená zrna, která se upraží na pánvi až před „kávovým obřadem”.
  2. Zrna se společně s kardamomem roztlučou v hmoždíři a do konvičky se přidají těsně před varem.
  3. Na mírném ohni se vaří ještě asi deset minut a stejně jako v případě kávy turecké se kávový prášek nechá usadit na dně.
  4. Po uvaření konvičku uchopíme do levé ruky a hrdlem naléváme do předehřátých šálků, a to jen z poloviny.
  5. Hostům servíruje nejmladší dospělá osoba a vždy pravou rukou.

Podle rozmanitých místních zvyklostí se kromě kardamomu přidává i šafrán, skořice nebo vanilka. Nikdy však mléko nebo cukr. Na tácek se totiž k šálkům servírují i datle, které jsou dost sladké sami o sobě a s cukrem v šálku už by to bylo moc.