Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Naturpark12: Pražírna kávy, která pomáhá

Naturpark12: Pražírna kávy, která pomáhá


Káva nemusí znamenat jen nakopnutí do nového dne nebo rituál na jeho konci. Kávou se dá pomáhat i druhým, což potvrzují nejrůznější altruistické projekty s kávou spojené.

Jedním z nich je i projekt spolku Revenium s názvem Naturpark12. Jde o pražírnu výběrové kávy, která pomáhá osobám se zdravotním a sociálním znevýhodněním na Mělnicku.

Naturpark12: Pražírna kávy, která pomáhá

Měli jsme možnost oslovit předsedkyni představenstva, Hanu Potměšilovou s krátkým rozhovorem o Naturpark12, který si můžete přečíst níže. Pojďme na to!

Co bylo impulzem pro vznik pražírny Naturpark12? 

Před několika lety jsme se potkali se Sabrim Elogeli, který v Mělníku provozuje velmi oblíbenou kavárnu Kafe Mělník. Jako milovníci kávy jsme se bavili o tom, jak se vedle konzumování kávy posunout ještě o něco dál. A Sabri vyřkl svůj sen. Pražit si vlastní výběrovou kávu z malých farem z celého světa, jít i do speciálek, mikrolotů.

Myšlenku jsme začali pomalu ale jistě rozpitvávat do detailů, až se zrodil projekt Kokořín 12. Proč Kokořín 12? Protože jsme se rozhodli začít pražit na této adrese. A proč Naturpark12? Protože pražíme v srdci Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Klademe důraz na to, aby káva měla svůj jasný původ. Dokážeme proto vystopovat cestu každého zrna, například z Keni až do Čech. Pro mě je velmi podstatné znát původ kávy a mít ji v té nejvyšší kvalitě.

Sabri Elogeli, Hlavní pražič projektu Naturpark 12

Od počáteční myšlenky utekly téměř dva roky a v únoru 2020 jsme začali pražit na našich pražičkách značky Giesen. Máme jak vzorkovou WPG1, tak produkční W15A, která zvládne upražit za hodinu šedesát kilo kávy.

Hned na startu jsme měli nasmlouváno k odběru téměř 200 kilogramů týdně do kaváren, restaurací, kanceláří. Podniky se nebály se, že by kupovaly zajíce v pytli.

Půl rok před samotným startem naší pražírny Naturpark12 se Sabri zaučoval umu pražiče a nechával pražit naše zrna na stejných strojích, jen v jiných pražírnách.

A pak bác. Nastalo covidové šílenství. Museli jsme rychle vymyslet, jak představit a dostat naši výběrovou kávu mezi kávomily. A jak si udržet, a hlavně nezklamat našich šest nových kolegů se zdravotním postižením, kterým u nás začal nový pracovní život. Rychle jsme vytvořili e-shop. Oslovili díky on-line prodeji stovky zákazníků a jsme rádi, že se k nám pravidelně vracejí.

Jak vás napadlo propojit právě kávu s pomocí znevýhodněným?

Hned při vzniku Revenia jsme se všichni spoluzakladatelé shodli, že chceme dávat příležitosti lidem se zdravotním postižením. Vždyť nikdo z nás neví, co bude zítra. Zda mu do života nevstoupí života celiakie, astma, rakovina, roztroušená skleróza, úraz či třeba zánětlivé onemocnění střev. Tím, mimo jiné trpí jeden z nás, zakladatelů naší neziskové organizace. 

Revenium má provozovny po celé republice. A jeho tým tvoří lidé s vyučením, ale i třemi vysokými školami. Ze 47 lidí jich má 43 nějaký zdravotní trabl.

Když jsme kdysi na začátku naší cesty za vlastní pražírnou a výběrovou kávou zjišťovali, kolik lidí se zdravotním postižením hledá na Mělnicku práci, zjistili jsme, že je v tomto regionu jedna z největších nezaměstnaností lidí se zdravotním znevýhodněním z celé České republiky. Pro někoho možná překvapení. Kousek od Prahy. Ale je to fakt. A tak se nám skládačka dala hezky dohromady. A vznikla pražírna výběrové kávy Naturpark12, která funguje na principech sociálního podnikání.

Team Naturpark12

Pijete vlastní kávu?

Jasně! Mám pocit, že moje krev je z třiceti procent tvořena našimi espressy a filtry! Hlavně jsem ráda, že jsme si hned na začátku řekli, že budeme razit čtyři, pět základních oblastí, ze kterých budeme zrna odebírat a pravidelně k tomu mít další dvě, tři speciálky.

Podle čeho kávu vybíráte?

Náš základ tvoří výběrové jednodruhové arabiky z co nejvyšších nadmořských výšek. 

Brazílie, v Česku asi nejoblíbenější. Možná pro svoji oříškovo-čokoládovou chuť, která není vyloženě kyselá ani hořká. Nebo pro velkou propagaci v českém filmu Kulový blesk.

Dále je to Etiopie, jihoamerické a rovníkové státy. Měli jsme perlovou kávu, mikrolot z Myanmaru/Barmy. Nyní se chystáme jít i do bezkofeinové arabiky.

Naturpark12: Pražírna kávy, která pomáhá

Základem pro nás vždy je, aby měla káva v cuppingu více jak 85 bodů. A pokud je za farmou, ze které zrna odebíráme, ještě nějaký větší lidský rozměr, příběh, jsme za to víc než rádi.

Na webu NATURPARKu jsme proto vytvořili vlastní blog, ve kterém přinášíme nejen novinky z naší pražírny, ale přestavujeme právě i farmáře a farmářky, se kterými spolupracujeme. A zároveň v něm mohou návštěvníci poznat i tým NATURPARKu nebo se blíže seznámit s našimi krásnými etiketami. Ty totiž tvoří fauna a flora CHKO Kokořínsko, jíž jsme již tak trochu součástí.

Tento projekt je součástí iniciativy webu VýbornáKáva.cz s názvem Káva pomáhá ❤. Ta si klade za cíl poskytnout mediální prostor podnikům a projektům, které pomocí kávy zlepšují život lidí.