Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Čekanková káva, lžička a rostlina čekanka

Čekanková káva: Jak si ji připravit a jaké jsou benefity této kávové alternativy?


Čekanku obecnou známe ve spojení s kávovým nápojem spíše jako cikorku. Z jejího kořene se po vysušení a namletí vyrábí kávový nápoj, který mnohým nahrazuje klasickou kávu.

Kde ji můžeme v přírodě najít a jak si ji připravit? Jaké má zdravotní benefity a obsahuje vůbec nějaký kofein?

Co je čekanka?

Čekanka je všestranná divoká bylinka, která je v našich zeměpisných šířkách velmi rozšířená. Tuto světlou modře kvetoucí rostlinku najdete například podél lesů, polí a luk. Z jejího kořene se pak vyrábí ona cikorková káva coby náhražka pravé kávy.

Historie čekankové kávy

Ačkoliv se mluví o čekankové kávě, s kávou tento nápoj má společného jen proces přípravy – stejně jako káva se nápoj připravuje z rostliny, suší se, mele a zalévá horkou vodou. Tam ale veškerá podobnost končí.

A proč někoho napadlo kořeny čekanky sušit a připravovat z nich nápoj?

Podobně jako u instantní nebo cibetkové kávy, stála u vzniku čekankové kávy nouze. Díky své nenáročnosti na pěstování se tato rostlina stala velice oblíbenou v dobách hospodářských a kávových krizí, především během světových válek.

Nicméně jakmile se kvalitní káva včetně té výběrové stala běžně dostupnou komoditou, upadla tato náhražka v zapomnění. Avšak v současnosti zažívá opět boom a její obliba roste napříč generacemi.

Podobně jako bulletproof coffee, i čekanková káva je oblíbená u vyznavačů zdravého životního stylu. Ti se k ní přiklánějí coby ke zdravé a skvěle stravitelné alternativě kávy, která podporuje zažívání a navíc neobsahuje lepek.

Jak čekanková káva chutná?

Sušený a pražený kořen chuťově připomíná kávu, avšak neobsahuje naprosto žádný kofein.

Jak se sklízí a zpracovává kořen čekanky?

Čekanku jednoduše poznáte podle světle modré barvy. Kvete od července do října a nejčastěji se sklízí na podzim. Rostlinku lze opatrně vykopnout například pomocí lopatky.

Kořeny se poté zbaví hlíny a důkladně omyjí. Sušit se dají již při 220 °C, kdy získají konzistenci prachu. Vzhledově je čekanková káva (její prášek) téměř k nerozeznání od instantní kávy.

Čekanková káva: Jak si ji připravit a jaké jsou benefity této kávové alternativy?
Prášek čekankové kávy připomíná instantní kávu

Pro vylepšení chuti se do cikorkových nápojů často přimíchávají další rostliny, jako je například pražený ječmen, cukrová řepa, fíky nebo také hrušky. Za všechny můžeme zmínit nápoj Caro, který se vyrábí kombinací ječmene, ječného sladu, čekanky a žita.

Čekanka zlepšuje trávení. Mohou ji diabetici i těhotné

Čekanku používali naši předci po staletí nejen ke kulinářským účelům, ale také jako léčivou bylinku. Měla by podněcovat chuť k jídlu a zároveň (podobně jako například fenyklový čaj) podporovat trávení.

Hořké látky v čekance jsou velmi cenné pro trávení, avšak pozor si dejte v případě, že vás trápí žlučové kameny.

Nápoj z kořene čekanky je každopádně zdravý. Obsažené hořké látky ocení zejména naše játra a další orgány, hlavně při zažívacích potížích. Kromě toho obsahuje čekanka také vlákninu, o jejímž blahodárném vlivu snad už ani není potřeba se rozepisovat.

Další prospěšnou látkou nacházející se v kořenu čekanky je polysacharid inulin, který napomáhá udržování normální hladiny cukru v krvi, což ocení například diabetici, ale také podporuje léčbu zácpy či zánětu močových cest.

V podobě nápojů Caro či Melta sahají po cikorce zejména těhotné ženy nebo osoby, kterým zdravotní stav neumožňuje konzumaci klasické kávy. Pokud vás tedy trápí nespavost a bezkofeinová káva pro vás není přijatelnou alternativou, můžete si večer u televize vychutnat šálek právě čekankové kávy.

Jak si připravit čekankovou kávu?

Pokud jste si čekanku nasbírali sami, po usušení je potřeba ji ještě namlít. K tomu vám postačí víceméně jakýkoliv mlýnek na kávu. Vždy si ale umelte jen takové množství, jaké zrovna zpracujete. Čekanková káva, podobně jako ta pravá, totiž časem zvětrá, což se negativně projeví na její chuti.

  1. Pokud nemáte ambice sbírat a sušit čekanku, jednoduše si balení čekankové kávy kupte. Ideálně v BIO kvalitě (český Brainmarket má čekankovou kávu v nabídce za zhruba 100 Kč).
  2. Vložte 2 čajové lžičky prášku do kávového filtru a nápoj uvařte stejně jako filtrovanou kávu. Použijte zhruba 150 ml vody. Cikorku si také můžete připravit ve french pressu.
  3. Jakmile zalijete směs převařenou vodou, už ji v žádném případě dál nevařte. Vroucí voda by totiž způsobila ztrátu chuti a typické vůně nápoje.
  4. Hotový nápoj pak můžete libovolně dochutit mlékem, cukrem či medem nebo jakýmkoliv rostlinným nápojem. Někteří čekankovou kávu popíjejí i studenou.

Pokud si místo cikorkové kávy chcete připravit čekankový čaj, pak stačí spařit vodou jen 1 lžičku nakrájeného kořene a nechat ho pět minut přikrytý louhovat. Čaj se doporučuje konzumovat před jídlem.

Koupit BIO čekankovou kávu