
6× NEJ – Jaká je nejlepší káva na světě?
- 30 dubna, 2022
- Zajímavosti
Zdánlivě jednoduchá otázka. Jaká je nejlepší káva na světě? Je to ta nejprodávanější nebo nejpěstovanější? Nebo snad ta nejdražší nebo nejsilnější?

Jednoduchá a stručná odpověď říká, že nejlepší káva na světě neexistuje, protože hodnotíme chuť a ta je vždycky subjektivní. Někomu totiž vyhovuje ovocitější káva z Keni, jinému třeba tradiční kolumbijská káva ve které vynikají hořké tóny. Někdo hledá v kávě hlavně kofeinové povzbuzení, pro jiného je káva rituálem, při kterém se penězi nešetří a chuť hraje hlavní roli.
Co se ale dá jednoznačně říci je to, že …
… nejprodávanější káva na světě není nejlepší
Prvenství v nejprodávajší kávě na světě si drží americká společnost Starbucks. Ta se svými 30 000 pobočkami obsluhuje 70 zemí světa.
Co se ale týče kvality kávových nápojů, které si můžete ve Starbucks objednat, milovníci kávy nadšeni nejsou. Kritizují především to, že kávová zrnka jsou přepražená. Díky tomu si Starbucks vysloužil přezdívku „Charbucks“ (z anglického charred, což se dá přeložit jako zuhelnatělý).
Velkému množství lidí to ale evidentně nevadí. Zuhelnatělou kávu si denně dopřávají stovky tisíc lidí po celém světě. A evidentně jim chutná.
Proč je tedy nejprodávanější? Paralelu můžeme najít například s řetězcem McDonald’s, jehož burgery rozhodně nejsou nejlepší, nicméně jejich chuť je konzistentní napříč zeměmi. Chuťově stejný burger totiž dostanete jak v České republice, tak v Austrálii. Se Starbuck je to podobné. Lidé jsou na chuť zvyklí a ví, co mohou očekávat.
Ok, jdeme dál. Přesuneme se k její ceně.
Nejdražší káva na světě
Mohlo by se zdát, že nejdražší se může automaticky rovnat nejlepší. Nemusí to tak být. Cena sice může sloužit jako ukazatel kvality, ale do hry vstupují i další faktory.
Napříkad nejdražší cibetková káva je na prvním místě žebříčku proto, že má kolem sebe velice silný příběh, který prodává. Navíc je jí extrémně málo.
Proč málo? Je to spojené s tím, že cibetková káva se „vyrábí“ tak, že se posbírá trus cibetky (kunovitá šelmička). Cibetky si prý vybírají pouze kvalitní a dozrále kávové třešinky – slouží tak jako přírodní kontroloři kvality.
Na světe je jen pár míst, kde se vyskytují jak cibetky, tak kávovník. Sběr je navíc náročný a cibetky mají omezenou „produkci“. Tím pádem je kávy prostě málo a je tak drahá.

Podobná situace je i u dalších káv našeho žebříčku níže. Většinou je zde silný příběh spojený s omezeným množstvím kávy.
Za všechny třeba káva Jamaica Blue Mountain, která se pěstuje pouze v určité výškové oblasti na Jamaice. Počasí i půda pro pěstování jsou zde vlastně dokonalé. Díky vysokým srážkám, ideálnímu množství slunečního svitu a půdě bohaté na minerály se kávovníku na ostrově dobře daří.
Níže naleznete seznam nejdražších káv na světě. Pokud je možné je koupit na území České republiky, tak i odkaz.
Pokud by se vám cena za šálek nezdála zase tak vysoká, uvědomte si, že se jedná o cenu v nákladu. Můžete si být jistí, že v kavárně byste tuto částku mohli v lepším případě 2× vynásobit.
Pořadí | Káva | Cena za 250 g | Cena za 1 šálek (cca) | Kde koupit |
---|---|---|---|---|
1. | Kopi Luwak | 4 450 Kč | 124 Kč | Čerstvá káva |
2. | Hawaiian Kona Coffee | 2 062 Kč | 59 Kč | ManuCafe |
3. | St. Helena Coffee | 1 931 Kč | 55 Kč | – |
4. | Jamaica Blue Mountain | 1 780 Kč | 50 Kč | Alza.cz |
5. | Hacienda La Esmeralda | 1 750 Kč | 50 Kč | ManuCafe |
6. | El Injerto | 468 Kč | 13 Kč | – |
7. | Yauco Selecto AA | 321 Kč | 9 Kč | – |
Od ceny se přesuneme k tomu, co mnozí od kávy očekávají – nakopnutí a prodloužení dne o hezkých pár hodin.
Nejsilnější káva na světě
Může být nejsilnější káva tou nejlepší jen proto, že má nejvíce kofeinu? Pro někoho to tak může být. Milovníci tmavšího pražení si na kávě Black Insomnia jednoznačně pochutnají. Navíc obsahuje 2× více kofeinu než byste našli v šálku běžného espressa.
Black Insomnia je tvořena z velké části druhem kávy robusta, která je na kofein bohatší, ale podle odborníků její chuť není tak ceněna jako u druhu arabica.
Nejpěstovanější káva na světě
Druhů kávovníku je celá řada. Nejpěstovanější jsou ale rozhodně Arabica a Robusta. Navzájem se liší způsobem pěstování, chutí a tvarem zrnek.

Ačkoliv je na pěstování a sklízeň náročnější právě arabika, je nejpěstovanějším druhem kávy na světě. Její poměr tvoří asi 75% celosvětové produkce kávy.
Obsahuje zhruba 2–3× méně kofeinu než robusta a její chuť je často popisována jako kyselá s bohatší chutí, ve které je možné cítit ovoce, čokoládu a květiny.
Milovníci kávy po celém světě vyzdvihují chuťově vlastnosti Arabiky, milovníci kofeinu zase zbožňují Robustu. Pro některé je zase ideální jejich směs, neboli blend.
Nejšetrnější & nejférovější káva k přírodě a lidem
Pro některé tedy může být nejlepší kávou na světě právě ta, která neničí přírodu a je „férová“ k těm, kdo ji produkují.
Při honbě za ziskem člověk vyvinul postupy, které maximalizují produkci kávových zrnek, ovšem výměnou za devastaci přírody. Na plantážích se používají umělá hnojiva a zemědělci jsou mnohdy špatně placeni.
Kávové plantáže, které se chtějí proti těmto praktikám vymezit se mohou nechat certifikovat. Certifikátů existuje celá řada a pro jejich obdržení musí pěstitelé splnit specifické podmínky a projít nezávislým auditem.
Některé z nich řeší ekologii a udržitelnosti pěstování (Rainforest Alliance/UTZ, Bird Friendly, BIO, Organic).
Další řeší férové platební podmínky zemědělců, kteří kávu pěstují, např. Fair Trade nebo Direct Trade.
Samotná certifikace ale nereflektuje kvalitu kávy. Pokud vám jde primárně o chuť, můžete se orientovat podle kávy oceněné za kvalitu jejich zrn.
Nejchutnější káva
Jak už bylo řečeno v úvodu, chuť je subjektivní. Pokud to ale s kávou myslíte vážné, základní rozdělení kávy nám může ze začátku velice pomoci.
Kávu můžeme koupit buď komoditní (naprostá většina kávy na trhu) nebo výběrovou. Ta komoditní rozhodně není výběrová a je levnější. Chybí u ní zcela informace kde se vypěstovala, kdy se upražila a její kvalita kolísá.
Na druhou stranu výběrová káva s sebou nese všechny informace o tom, co se s ní dělo předtím, než skončila ve vašem mlýnku nebo kávovaru. Dohledáte místo pěstování, v jakých podmínkách byla pěstována, data sklizně a pražení, případně cuppingové skóre (s výsledkem alespoň 80 bodů ze 100).
Tak jaká je ta nejlepší na světě?
Ta, která vám chutná nejvíce samozřejmě. Nic složitého v tom nehledejte. Někomu může připadat káva ze Starbucks nebo ta cibetková nepoživatelná. Pochutná si více na výběrové arabice za zlomek ceny v místní kavárně. Najdou se určitě i tací, kteří to budou mít přesně naopak. A obě strany budou mít pravdu 🙂
Co si z toho vzít? Ochutnávejte a testujte. Stejně tak, jako je potřeba se propít k ideální přípravě (někdo nedá dopustit na přípravu espresso, jiný pije pouze filtrovanou kávu), stejně je to s kávou.