Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

6× NEJ - Jaká je nejlepší káva na světě?

6× NEJ – Jaká je nejlepší káva na světě?


Zdánlivě jednoduchá otázka. Jaká káva je ta nejlepší na světě? Ta nejprodávanější, nebo nejpěstovanější? Nebo snad ta nejdražší, či nejsilnější?

Jaká je nejlepší káva na světě?

Jednoduchá a stručná odpověď říká, že nejlepší káva na světě neexistuje, protože hodnotíme chuť a ta je vždycky subjektivní. Někomu totiž vyhovuje ovocitější káva z Keni, jinému třeba tradiční kolumbijská káva, ve které vynikají hořké tóny. Někdo v ní hledá hlavně kofeinové povzbuzení, pro jiného představuje rituál, při němž se penězi nešetří a chuť hraje hlavní roli.

Co se ale dá jednoznačně říci, je to, že …

… nejprodávanější káva na světě není nejlepší

Prvenství v nejprodávanější kávě na světě si drží americká společnost Starbucks. Ta se svými 30 000 pobočkami obsluhuje 70 zemí světa.

Co se ale týče kvality kávových nápojů, které si můžete ve Starbucks objednat, milovníky kávy zrovna nenadchne. Kritizují především to, že kávová zrnka jsou přepražená. Díky tomu si Starbucks vysloužil přezdívku „Charbucks“ (z anglického charred, což se dá přeložit jako zuhelnatělý).

Velkému množství lidí to ale evidentně nevadí – kávu Starbucks si denně dopřávají stovky tisíc zákazníků po celém světě.

Proč je tedy nejprodávanější? Paralelu můžeme najít například s řetězcem McDonald’s, jehož burgery rozhodně nejsou nejlepší, nicméně jejich chuť je konzistentní napříč zeměmi. Chuťově stejný burger totiž dostanete jak v České republice, tak v Austrálii. Se Starbucks je to podobné. Lidé jsou na chuť zvyklí a ví, co mohou očekávat.

Ok, jdeme dál. Přesuneme se k její ceně.

Nejdražší káva na světě

Mohlo by se zdát, že nejdražší se může automaticky rovnat nejlepší. Nemusí to tak být. Ani samotná cena neslouží jako dostatečný ukazatel kvality, protože do hry vstupují i další faktory.

Například nejdražší cibetková káva stojí na prvním místě žebříčku proto, že má kolem sebe velice silný příběh. A ten, jak víme, prodává. Navíc je jí extrémně málo.

Proč málo? Ve světě existuje jen pár míst, kde se vyskytují jak cibetky, tak kávovník. Sběr je navíc náročný a cibetky mají omezenou „produkci“.

A jak vlastně někoho napadlo sbírat trus zvířete a připravovat z něj kávu? Cibetka si prý vybírá pouze kvalitní a dozrále kávové třešinky – slouží tak jako přírodní kontrolor kvality.

Nejlepší káva na světě může být pro mnohé ta nejdražší - cibetková káva.

Podobná situace panuje i u dalších káv z našeho žebříčku níže. Většinou za ní stojí silný příběh spojený s omezeným množstvím kávy.

Za všechny lze jmenovat například kávu Jamaica Blue Mountain, která se pěstuje pouze v určité výškové oblasti na Jamajce. Počasí i půda pro pěstování kávy jsou zde vlastně dokonalé. Díky vysokým srážkám, ideálnímu množství slunečního svitu a půdě bohaté na minerály se kávovníku na ostrově skvěle daří, což se samozřejmě projevuje na vysoké kvalitě a skvělé chuti zrnek zde vypěstovaných.

Níže naleznete seznam nejdražších káv na světě. Pokud je možné je koupit na území České republiky, tak i odkaz na e-shop.

Pokud by se vám cena za šálek nezdála zase tak vysoká, uvědomte si, že se jedná o cenu v nákladu. Můžete si být jistí, že v kavárně byste tuto částku museli v lepším případě minimálně 2× vynásobit.

Od ceny se přesuneme k tomu, co mnozí od kávy očekávají – energetické nakopnutí a prodloužení dne o hezkých pár hodin.

Nejsilnější káva na světě

Může být nejsilnější káva tou nejlepší jen proto, že má nejvíce kofeinu? Pro někoho určitě ano. Milovníci tmavšího pražení si na kávě Black Insomnia jednoznačně pochutnají. Tento druh kávy navíc obsahuje 2× více kofeinu, než se nachází v šálku běžného espressa.

Black Insomnia tvoří z velké části druh kávy robusta, která je na kofein bohatší, ale podle odborníků její chuť není tak ceněna jako u druhu arabika.

Nejpěstovanější káva na světě

Druhů kávovníku je celá řada. Nejpěstovanější jsou ale rozhodně arabika a robusta. Navzájem se liší způsobem pěstováníchutí tvarem zrnek.

Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.
Zrnka arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, ta robusty zase kulatější.

Ačkoliv je na pěstování a sklizeň náročnější právě arabika, je nejpěstovanějším druhem kávy na světě. Její poměr tvoří asi 75 % celosvětové produkce kávy.

Obsahuje zhruba 2–3× méně kofeinu než robusta a její chuť je často popisována jako kyselá s bohatší chutí, ve které je možné cítit ovocečokoládu květiny.

Milovníci kávy po celém světě vyzdvihují chuťově vlastnosti arabiky, milovníci kofeinu zase zbožňují robustu. Pro některé je ideální jejich směs neboli blend.

Nejšetrnější & nejférovější káva k přírodě a lidem

Pro některé může být nejlepší káva na světě právě ta, která neničí přírodu a je „férová“ k těm, kteří ji produkují.

Při honbě za ziskem člověk vyvinul postupy, které maximalizují produkci kávových zrnek, ovšem výměnou za devastaci přírody. Na plantážích se používají umělá hnojiva a zemědělci jsou mnohdy špatně placeni.

Kávové plantáže, které se chtějí proti těmto praktikám vymezit, mohou využít možnosti nechat si udělit certifikát. Těch existuje celá řada a pro jejich obdržení musí pěstitelé splnit specifické podmínky a projít nezávislým auditem.

Některé z nich řeší ekologii a udržitelnosti pěstování (Rainforest Alliance/UTZ, Bird Friendly, BIO/Organic). Další zajímají férové platební podmínky zemědělců, kteří kávu pěstují, např. Fair Trade nebo Direct Trade.

Samotná certifikace ale nereflektuje kvalitu kávy. Pokud vám jde primárně o chuť, můžete se orientovat podle kávy oceněné za kvalitu jejích zrn.

Nejchutnější káva

Jak už bylo řečeno v úvodu, chuť je subjektivní. Pokud to ale s kávou myslíte vážně, základní rozdělení chutí vám může ze začátku velice pomoci.

Kávu lze koupit buď komoditní (naprostá většina kávy na trhu) nebo výběrovou. Ta komoditní sice stojí mnohem méně, avšak zcela u ní chybí informace, kde se vypěstovala, kdy se upražila, a její kvalita velmi kolísá. Tuto kávu najdete většinou v regálech supermarketů.

Na druhou stranu výběrová káva s sebou nese všechny informace o tom, co se s ní dělo předtím, než skončila ve vašem mlýnku nebo kávovaru. Dohledáte místo pěstování, v jakých podmínkách byla pěstována, data sklizně a pražení, případně cuppingové skóre (s výsledkem alespoň 80 bodů ze 100). Tuto kávu koupíte v kvalitních kavárnách a pražírnách.

Tak jaká je ta nejlepší káva na světě?

Nejlepší káva na světě je ta, která vám chutná nejvíce. Nic složitého v tom nehledejte. Někomu může připadat káva ze Starbucks nebo ta cibetková nepoživatelná. Pochutná si více na výběrové arabice za zlomek ceny v místní kavárně. Najdou se určitě i tací, kteří to budou mít přesně naopak. A obě strany budou mít pravdu. 🙂

Co si z toho vzít? Ochutnávejte a testujte. Stejně tak, jako je potřeba se propít k ideální přípravě (někdo nedá dopustit na přípravu espressa, jiný pije pouze filtrovanou kávu), stejně je to i s použitou kávou.