Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Coffeebrewer Grower's Cup - kvalitní káva do batohu

Coffeebrewer Grower’s Cup – kvalitní káva do batohu


Po Grindripperu a Drip it je tu další vychytávka, díky které si můžete vychutnat šálek kvalitní kávy třeba na vrcholku hory. Coffeebrewer Grower’s Cup připraví až 300 ml kvalitní kávy a můžete si jej přibalit téměř do jakéhokoliv zavazadla. Vše, co k příprave potřebujete je jen konvice s horkou vodou a hrneček.

Pokud jste tedy zvyklí na cestách pít Nescafé 2v1, Coffeebrewer by vám mohl pomoci vyhnout se kompromisu mezi chutí a praktičností.

Přečtěte si, v čem je tato cestovní příprava kávy jedinečná, co můžete od výsledné kávy očekávat a jak si ji v Coffeebreweru připravit. Na konci článků také naleznete soupis kladů a záporů.

Papírová kavárna na cesty

Na první pohled vypadá Coffeebrewer Grower’s Cup jako papírový sáček, veliký asi jako formát A5 a asi centimetr tlustý. Ve vrchní části je speciální kapsa s PE filtrem, ve které je umístěna mletá káva.

Každý sáček obsahuje 22 g mleté jednodruhové 100% arabiky. Toto množství nám umožní připravit plných 300 ml kávy. Káva se praží v dánském Middelfartu a splňuje podmínky Fairtrade. To znamená, že káva byla od pěstitelů zakoupena za férových podmínek.

Při výrobě Coffeebreweru se navíc myslí i na ekologii. Společnost The Brew Company, vyrábějící Coffeebrewer, za patentovaný design sáčku v roce 2015 vyhrála prestižní cenu Design Award. Kromě kávy je možné v zahraničí koupit ve stejném balení i čaj.

Navíc se angažuje také v ekologicky zaměřených projektech jako je WeForest (snížení uhlíkové stopy v atmosféře) a Plastic Bank (čištění oceánu od plastů). Balení je možné použít vícekrát a neobsahuje nebezpečný bisfenol (BPA) ani hliník.

Balení Coffeebrewer
Papírový sáček Coffeebrewer je velký zhruba jako formát A5

Na výběr máte ze 3 typů káv z území Guatemaly, Brazílie nebo Ethiopie. Detailní informace o konkrétní kávě naleznete na obalu, a to včetně přesného místa, kde byla káva vypěstována a popisu její chuti.

Příprava kávy s Coffeebrewerem

Princip přípravy kávy je velice jednoduchý a výrobce jej popisuje jako brew-in-the-bag, tedy něco jako vaření v sáčku. Jde o to, kávu prolít horkou vodou a výsledný nálev přefiltrovat přes filtr. Podobně, jako je tomu třeba u V60. Ovšem místo na přenos nepraktické nádobky, se celý proces filtrace odehrává uvnitř sáčku. Ten je vyplněn vrstvou polyetylenu, který brání průsaku a drží teplo.

Pro přípravu stačí sáček doširoka rozevřít a provizorní papírovou konvičku trochu vytvarovat.

Coffeebrewer Grower's Cup - kvalitní káva do batohu
Tvarování sáčku

Pak už jen nalít horkou vodu a sledovat rysku na zadní straně balení. Ta ukazuje sílu kávy, resp. čím méně vody nalijete, tím silnější budete mít výsledný šálek.

Coffeebrewer Grower's Cup - kvalitní káva do batohu
Lití horké vody do sáčku

Po nalití vody necháte kávu 5-7 minut filtrovat a může se servírovat z malé uzaviratelné hubice po straně sáčku.

Coffeebrewer Grower's Cup - kvalitní káva do batohu
Servírování kávy z Coffeebreweru

Při všech těchto operacích je dobré mít na paměti, že voda v sáčku je vřelá a konvička není moc stabilní.

Verdikt

Začněme s tím, co na Coffeebreweru trochu vadí. Se svoji cenou 59 Kč rozhodně nepatří mezi levné cestovní přípravy kávy. Výsledný šálek vás tedy stojí téměř 30 Kč.

Jednoznačný klad je plná chuť výsledného šálku, která neurazí ani zarytého kávomila.

Dalším pozitivem Coffeebreweru je to, opravdu skvěle drží teplotu. Při teplotě 15 °C udržel sáček kávu příjemně teplou asi 30 minut.

Obrovská výhoda oproti jiným cestovním kávovarům je, že díky svému balení je skladný a lehký. V batohu se pro pár balení najde místo vždy a díky zkoseným rohům sáčku se také dobře drží.

Skvělé je i to, že přefiltrovanou kávu jde v balení uchovat na později. Vrchní část se uzamkne pomocí plastového zipu a na hubici se nasadí uzávěr. Nemusíte tak kávu spotřebovat okamžitě.

Pro přípravu nejsou potřeba žádné další filtry a po použití můžete sáček jednoduše vyhodit anebo použít znova. Stačí do něj jen vsypat vlastní namletou kávu, vše ostatní pak funguje úplně stejně.