Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

V některých konvicích kávu kávu připravíte, v jiných ne

Konvice na kávu – v čem se liší a podle čeho vybírat?


Připravovat kávu je možné různě, třeba s pomocí konvice na kávu. Těch je ale více, tak ve které? Jak se zorientovat v nejrůznějších typech, v čem se liší a kolik za ně zaplatíte?

Není konvice jako konvice

Každému se při slovech konvice na kávu může vybavit něco jiného. Konvicí je celá řada, v některých si kávu připravíte, v jiných jen ohřejete vodu. Některé koupíte za stokorunu, jiné vás přijdou na tisíce. Nečekejte žádné výpravy do historie ani velké vysvětlování, tento článek je jen prostý seznam všech konviček, které se používají pro přípravu kávy. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a popsat, v čem se liší.

Konvice na kávu - v čem se liší a podle čeho vybírat?
V některých konvicích kávu připravíte, v jiných ne

Moka konvička

Moka konvice Bialetti Moka Express

Asi nejznámější konvička na přípravu kávy na světě. Svoje kořeny má v Itálii, kde se značka konviček Bialetti stále těší velké oblibě. Konvičky jsou vyráběny jak ve variantě pro klasické, tak i pro ty indukční sporáky.
Cena: od 399 Kč

Vybrat moka konvičku

French press konvice

Konvice na kávu - v čem se liší a podle čeho vybírat?

Geniálně jednoduchý princip původem z Francie. Konvička french press je vybavena sítkem, které po louhování uzamkne namletou kávu od výsledného nálevu. Stačí jen horká voda třeba z rychlovarné konvice. Může posloužit i při přípravě čaje.
Cena: od 339 Kč

Vybrat french press konvici

Varné konvice

Varná konvice Bonavita

Obyčejná konvice, ve které se dá voda přivést k varu. Ve všech výše zmíněných konvicích si kávu připravíte, v této ne. Podobně jako u moka konvičky jsou i některé varné konvice k dispozici pro běžný nebo indukční sporák. S tímto typem konvice se většinou pojí zalévání českého „turka“ nebo instantní kávy. Může samozřejmě posloužit i pro další přípravy kávy.
Cena: od 160 Kč

Vybrat varnou konvici

Rychlovarné konvice

Rychlovarná konvice Bonavita

Tyto konvice známe opravdu všichni – většinou plastová nebo z nerezu, se spirálou uvnitř, usazená do podstavce připojeného k elektřině. Stejně jako její výše zmíněná sestra, tato konvice vodu většinou pouze ohřívá. Vybavená teploměrem je neodmyslitelnou součásti při přípravě kávy v Dripper V60, Aero pressu nebo třeba ve French pressu.
Cena: od 190 Kč

Vybrat rychlovarnou konvici

Konvička džezva

Konvička džezva

Možná nejstarší ze všech zmíněných je turecká konvička džezva. Ty první se vyráběly ze zlata nebo stříbra, vy se budete muset spokojit s nerezem. Voda v ní se společně s kávou nechá vzkypět.
Cena: od 300 Kč

Vybrat džezvu

Zajímavosti

Existují konvice, které vás vůní čerstvé kávy doslova probudí. Stačí nastavit čas na zabudovaném budíku, večer nasypat kávu, doplnit vodu a jít spát.

Ty lepší rychlovarné konvice zvládnou udržovat vodu stále teplou nebo umožňují navolit kýženou teplotu vody. Mohou mít i teploměr a stopky a některé mají i hydraulický zdvih sítka (po zvolení intenzity se káva nebo čas automaticky vynoří z vody).